On a budget I 5 euro maaltijden

budget maaltijden

Ik houd van snel en makkelijk  koken. Nou dat was denk ik geen verassing! Maar wat ik ook altijd handig vind is om een paar budget maaltijden achter de hand te hebben die net zo lekker zijn als een duurdere variant. Er zijn genoeg mensen die van een klein inkomen moeten rondkomen. Een ‘excuus’ is vaak dat gezond eten veel te duur is en er daarom misschien ongezonder gekookt wordt. Het is natuurlijk ook een feit dat groente vaak prijzig is. Maar als je weet wat je met verschillende groente allemaal kan doen kan je zeker gezond koken met een klein budget.

Maar ook voor mensen die genoeg geld te besteden hebben voor het eten is het leuk om wat budget maaltijden te maken. Zo houd je namelijk geld over voor andere dingen (bijvoorbeeld shoppen, altijd een goed idee naar mijn mening 😉 ).

 

Hoe werkt het – de regels

– Het idee is om recepten te gaan delen waar 2 personen van kunnen eten, en in ons geval ook een kind van 3.
– Het bedrag mag maximaal 5 euro zijn!
– Er zijn een aantal dingen die ik niet mee reken in deze 5 euro, dat zijn bijvoorbeeld de specerijen, olijfolie, knoflook en uien. Alle andere dingen die ik gebruik voor de maaltijden moeten binnen de €5,00 vallen.
– Wanneer ik de helft van een verpakking gebruik, en de rest van deze verpakking lang houdbaar is, dan reken ik hiervan de helft. Aangezien je de volgende maaltijd weer met deze ingrediënten kan maken.

 

Basis ingrediënten
Ingrediënten die ik veel gebruik in mijn gerechten zal ik hieronder weergeven, op die manier kan je zien wat niet binnen de 5 euro valt. Dit zijn allemaal basis kruiden en ingrediënten die je altijd in huis kan hebben en die lang goed blijven.
 • paprika poeder
 • chili vlokken
 • peper & zout
 • bouillonblokjes
 • knoflook
 • uien
 • olijfolie
 • soja saus
 • honing
 • sambal

 

De recepten

Komende woensdag komt het eerste 5 euro recept al online! Wanneer je zelf ook voor minder geld avond maaltijden wil bereiden is het belangrijk om je denkwijze over het eten een beetje aan te passen. Eet bijvoorbeeld eens een dag geen vlees (in mijn recepten gebruik ik zelfs helemaal geen vlees), of deel een stuk vlees. Eet in plaats van een (vega)burger bijvoorbeeld een gekookte ei, enzovoort. Dit soort kleine dingen kunnen veel geld schelen en van dat geld kan je weer andere leuke dingen doen!

Bron foto’s: pexels.com

 

Let jij op de kosten van je boodschappen? Of koop je altijd gewoon wat je lekker vind?

 

 

20 Replies to “On a budget I 5 euro maaltijden”

 1. Goed idee! Ik probeer ook altijd zo goedkoop mogelijk mij week boodschappen te doen 😄

  X

  1. Wat goed! Ik ben daar wel veel bezig met verspilling te voorkomen maar let nog niet zoveel op de prijs. Leuk om dit te gaan proberen!

 2. Ja, ik let zeker op het budget en wil dat ook meer gaan doen. Wij zijn alledrie echte lekkerbekken en houden wel van het goede leven, maar het mag inderdaad goedkoper en gezonder. Ik ben benieuwd naar je recepten!

  1. Ooo heel herkenbaar, zijn wij hier thuis ook!

 3. Leuk! Ik ben benieuwd!

  1. Woensdag komt de eerste online. Benieuwd wat je er van vind!

 4. Koken voor minder geld is altijd goed, toch! Leuk, ik ben beniewd naar je recepten 🙂

  1. Altijd een goed idee! :). Leuk dat je het een leuk idee vind!

 5. Ik ben super benieuwd! Als student met een budget is dit wel heel handig 😀

 6. Budget koken is een goed tegenwicht op alles wat ons wordt verteld over hoe ‘goed en gezond ‘ voedsel te bereiden is. Vaak met ‘gezonde pakjes’ waar de juiste keurmerken op staan. Als je goed leest wat erin zit blijkt dat het helemaal niet zo gezond is.
  Ik ben blij met dit initiatief.

  1. Bedankt voor uw reactie! Het is zeker goed om eens te kijken naar wat alles allemaal kost. Probeer in de ‘5-euro-reeks’ wel zonder zakjes en pakjes te koken. Zo past het in veel eetpatronen.

 7. Wat een goed idee dit! Ik kijk uit naar de recepten.

 8. Wat een leuk idee! Toen ik nog op kamers woonde probeerde ik ook altijd voor zo weinig mogelijk geld wel iets lekkers en gezonds te maken. Dat lukte toen aardig, ook omdat ik vaak twee dagen een maaltijd at zeg maar. Ik ben heel benieuwd waar jij mee komt, ik kan er vast inspiratie uit opdoen!

  1. Dat deed ik in mijn studententijd ook altijd! Morgen komt het eerste recept online!

 9. Ik ben heel erg benieuwd! Leuk dat je dit doet. Ik probeer zelf ook altijd op het budget te letten.

 10. Zo, momenteel bezig mijn weekmenu voor volgende week op te maken en de spaghetti al tonno staat er al op 😉
  Ik ga over het budget boodschappen en ik heb er een beetje een sport/wedstrijd-met-mezelf van gemaakt om voor zo weinig mogelijk geld lekker en gezond eten op tafel te toveren. Ik vind het gewoon geweldig fun om te doen 😀
  Als je een beetje tijd maakt en je wat voorbereidt (gerechtjes opzoeken en adhv een weekmenu vooraleer je boodschappen doet zodat je achteraf niet een halve koelkast op de vuilnisbelt moet kieperen) lukt dat geweldig goed!
  En het leuke eraan is: met de overschot gaan we es lekker op restaurant, dan hoef ik es niet te koken 😉

  1. Wat leuk dat je het recept gaat maken! Goed dat je zo op je budget let. Ben zelf ook veel met verspilling bezig, uuh ik bedoel natuurlijk het tegen gaan van verspilling haha. Leuk om met restjes nieuwe recepten te bedenken zodat er niks weggegooid hoeft te worden!

 11. Leuk! Ik ben heel benieuwd naar alles wat er komen gaat 🙂 Wij leven niet echt on a budget maar ik let er vaak wel gewoon op.

 12. […] voor maar €4,75! Benieuwd naar de ‘spelregels’ van de 5 euro maaltijden? Die kan je hier terug […]

Geef een antwoord