Calorieën tellen, slim of onzin?

calorieën tellen

De een zweert erbij en de ander vind het de grootste onzin, calorieën tellen. Vooral onder vrouwen is afvallen een hot topic. Er zijn inmiddels 1.464.424.342 verschillende soorten dieeten. Dus als je dan een paar kilo’s kwijt wil, welk dieet kies je dan?! Afvallen is eigenlijk heel simpel in theorie maar in de praktijk zooo moeilijk.

 

Minder eten & meer bewegen

Eigenlijk is het principe heel simpel. Als je wilt afvallen, moet je minder calorieën binnen krijgen dan je nodig hebt. Op deze manier kan het niet anders dan dat je gewicht verliest. Maar de grote vraag is dan, wat moet je dan wel of niet eten? Nou heb ik daar geen antwoord op, helaas, want ik ben geen voedings deskundige. Maar feit is wel dat je dan zou kunnen kijken naar de hoeveelheid calorieën die je binnen krijgt. Een man zou rond de 2500 calorieën per dag moeten consumeren en een vrouw ongeveer 2000. Wil je afvallen dan zou je per dag dus minder calorieën binnen moeten krijgen dan je verbrand.

calorien tellen

 

Gezond eten

Oke, je hebt besloten dat je een paar kilo kwijt wil en je gaat gezonder eten! Je eet  elke ochtend netjes een bakje havermout. Als tussendoortje maak je een smoothie en daarnaast nog een extra stuk fruit en toch val je niet af. Heel frustrerend. Maar als je dan eens gaat kijken naar hoeveel calorieën een smoothie bijvoorbeeld kan bevatten kan je best wel schrikken.

calorieen tellen

 

 

Calorieën tellen

Is het dan slim om calorieën te gaan tellen, ook al eet je gezond? Persoonlijk ben ik van mening (dus dit is mijn mening, niet ‘de juiste manier’) dat het je kan helpen om inzicht te krijgen in wat je allemaal binnen krijgt. Een smoothie kan namelijk behoorlijk wat calorieën bevatten, afhankelijk van wat je er allemaal in doet. Dat alle ingrediënten ‘gezond’ zijn betekend niet dat er dus weinig calorieën in zitten!  En natuurlijk is een smoothie ook heel gezond en is het niet zo dat calorieën per definitie slecht zijn. Alles bevat namelijk calorieën maar het is natuurlijk wel verstandig om dan gezonde voedingsmiddelen te kiezen!

 

Fatsecret

Per toeval kwam ik een applicatie tegen die ‘Fatsecret’ heet. Dit was de reden om eens iets over het calorieën tellen te schrijven. Met deze app kan je bijhouden wat je allemaal eet en hoeveel calorieën deze voedingsmiddelen bevatten. Deze app verteld je dus niet ‘wat je moet eten’ maar wel hoeveel calorieën je die dag al op hebt. Nu denk je misschien ‘wat heb ik daar nou aan’. Nou op deze manier kan je erachter komen welke voedingsmiddelen veel of weinig calorieën bevatten en vergelijken wat bijvoorbeeld ‘slank’ broodbeleg is of welke mueslireep de minste calorieën bevat. Natuurlijk hoef je niet perse deze applicatie te downloaden. Op voedingswijzer.nl kan je alle voedingsmiddelen ook opzoeken.

 

Dus: calorieën tellen, slim of dom?

Ik vond het erg bijzonder om erachter te komen dat pindakaas echt heel veel meer calorieën bevat dan bijvoorbeeld hagelslag en dat hüttenkäse juist ontzettend mager is. Dat zegt uiteraard niks over de voedingswaarde van dit broodbeleg maar gaf mij wel inzicht in waar alle calorieën nou eigenlijk vandaan komen. Ik dacht namelijk vaak ‘ik eet zo gezond, ik zou dan toch automatisch een beetje moeten afvallen’! Nou niet dus als je elke dag 3 boterhammen met pindakaas eet 😀 en de rest haha.

Mijn conclusie is daarom dat het tellen van calorieën je zeker kan helpen om betere keuzes te maken qua voedingsmiddelen. Door minder calorieën te eten en te weten wat slankere keuzes zijn in een voedingscategorie kan het je toch helpen om van die paar kilo’s af te komen.

 

 

Wat vind jij? Is het tellen van calorieën slim of onzin?

 

 

Alle informatie in dit artikel bevatten mijn ervaringen en is absoluut geen advies over ‘de beste manier om af te vallen’. Ik ben geen voedingsdeskundige maar heb gewoon veel interesse in gezonde voeding. Ook is de informatie over de App ‘Fatsecret’ niet gesponsord maar gewoon een App die ik handig vind. 

 

 

Afbeeldingingen: shutterstock.com

 

 

 

2 Replies to “Calorieën tellen, slim of onzin?”

  1. Ik denk dat voor iedereen wat anders werkt. Ik ben geen voorstander van calorieën tellen omdat de apps die ik tot nu toe gebruikte, niet alle voedingsmiddelen erin hadden en ik continue twijfelde over de portie grote

  2. Niet aan beginnen! Het is verslavend en verpest je leven!

Geef een antwoord