Hoe maak je een aangekoekte pan schoon?

hoe maak je een aangekoekte pan schoon

Ik weet niet of het je wel eens is gebeurd, maar als je iets hebt laten aanbakken in een (steel) pan heb je soms het idee dat je deze wel weg kan gooien. Is het je gelukt om de dikke laag rijst/aardappelen of iets anders uit de pan te schrapen? Dan zit je nog met een bruine aangekoekte pan!

 

hoe maak je een aangekoekte pan schoon
Hoe maak je die nou schoon? Ontzettend makkelijk namelijk met…..

Azijn! Het goedkoopste middel om een aangekoekte pan schoon te maken. Een fles azijn kost ongeveer €0,40 cent en is daarmee een super goedkoop goedje om je pan weer blinkend schoon mee te krijgen. Het hoeft geen schoonmaak azijn te zijn, de gewone azijn die je ook voor dressings e.d. kan gebruiken doet het werk prima.

 

Hoe maak je een aangekoekte pan schoon

 1. Schraap zoveel mogelijk etensresten uit de pan.
 2. Doe een laag azijn in de pan, minimaal tot 3/4 van de aangekoekte laag, vul aan met water zodat de hele laag onder water staat.
 3. Breng het azijn-water rustig aan de kook, laat een paar minuutjes zacht koken. Zet het vuur uit en gooi het water weg.
 4. Je kan de pan nu afwassen en deze is weer helemaal als nieuw!

 

hoe maak je een aangekoekte pan schoon

 

Heb jij wel eens een pan aan laten branden? Het gebeurde mij voor het eerst toen ik sushi rijst aan het koken was voor deze sushi bowl.

 

 

18 Replies to “Hoe maak je een aangekoekte pan schoon?”

 1. Wat een goede tip! Mij overkomt het nog regelmatig… Deze tip kende ik nog niet dus die ga ik zeker onthouden!

  1. Ik kook eigenlijk nooit rijst maar dat zijn vaak van die dingen die aanbakken!

 2. Aangekoekte pannen heb ik altijd als ik een restje rijst opbak. Altijd. En probeer een pan met banketbakkersroom niet aan te laten koeken…. Ik doe er vaak soda in met een laag water, kwartiertje of langer zachtjes pruttelen en dan laat alles wel los. Werkt meestal prima. Azijn vind ik zo stinken, maar als het echt een ramp is moet ik dat ook maar een keer proberen als ik mijn pan nog wil gebruiken

  1. Azijn ruikt inderdaad niet heel lekker maar werkt wel lekker snel!

 3. Oh met cranberry’s gehad. Was helemaal zwart. Was zo erg dat ik hem meerdere keren met soda heb laten schoonkoken. Maar daarna weer zo goed als nieuw. En idd zowel soda als azijn altijd wel in huis. Volgende keer ga ik het eens met azijn proberen!

  1. Leuk, ben benieuwd of het sneller werkt dan de soda!

   1. Haha ik hoop het niet te hoeven doen 😂😂

 4. Super goede tip! Echt goed 😀 ben blij dat ik dit ontdekt heb!

  1. Leuk Mariska, altijd handig om te weten dit soort trucjes toch!

 5. Wat een super tip, ik heb wel ‘s te weinig geroerd in risotto waardoor het een en ander aankoekte. Ga deze tip zeker gebruiken 😀

  1. O ja, dan kan het hard gaan inderdaad!

 6. Halleluja! Nu kan ik naar hartelust alles gewoon laten aanbranden (zoals bijna… euh… altijd), ik krijg het er achteraf wel uit! Thanks voor de tip! 😉

  1. Hahahaha in ieder geval een goedkope tip 😉

 7. Haha vanochtend mijn havermoutje aan laten branden dus dit komt als geroepen 😉 Ga het vanavond gelijk proberen. Heb hem nu met een sopje staan 😀

  1. Succes gegarandeerd met de azijn!

 8. Vraagje…Is deze tip geschikt voor alle pannen?..
  Groetjes, Berend.
  (getgames)

  1. Oeee dat vind ik een lastige. Ik heb allemaal dezelfde soort pannen dus doe het bij allemaal. Maar heb geen ervaring met andere pannen, maar ik denk het wel!

 9. […] koelkast! Azijn kan je trouwens ook heel goed gebruiken als je een pan hebt laten aanbranden. Lees HIER […]

Geef een reactie