Home-made Hummus

gezond brood beleg

Hummus, hoemoes of humus, ik noem het bij deze gewoon hummus. Wat het is? Een soort romige gezonde spread van kikkerewten. Je kan er eindeloos mee varieren. Zo kan je het op brood eten, op een toastje of gewoon om te groente in te dippen. Als je nog nooit kikkererwten hebt gegeten denk je nu misschien ‘niks voor mij!’. Maar ik zou je echt aanraden om het eens te proberen. Het is namelijk super lekker en ook nog eens gezond. Dat is altijd een goede combi!
Deze hummus variant is een basic versie. Een hele tijd geleden maakte ik een versie met rode biet die ook erg lekker was. Het recept daarvan kan je hier vinden.
home made hummus

 

Recept is voor een klein schaaltje hummus

Ingrediënten

 • blikje van 200 gram kikkererwten
 • 2 eetlepel (verse) citroensap
 • 1 teentje knoflook
 • 3 theelepel sesampasta (zie foto)
 • halve theelepel paprika poeder
 • 2 eetlepel olijfolie
 • 1 theelepel honing
home made hummus
Zo ziet de sesam pasta eruit!

Bereiding

 1. Was de kikkererwten en doe deze in een blender/keukenmachine. Pers het knoflookteentje uit en doe er bij.
 2. Voeg nu alle ingrediënten toe en zet de blender aan tot je een egale massa hebt. Blijft het erg dik? Dan kan je eventueel 1 a 2 eetlepel water toevoegen om het goed te kunnen mengen.

 

Schep de hummus in een mooi schaaltje, of in een lelijk schaaltje dat mag natuurlijk ook. Giet er een klein beetje olijfolie overheen. Klein beetje paprika poeder en eventueel een beetje koriander. Dat laatste is gewoon voor de show dus kan je eventueel ook weg laten.

 

home made hummus

Gister kwam het recept voor deze hummus online op de site van 2WMN. Super tof dat ze mijn recept hebben gedeeld!

 

Deze hummus is erg lekker met een toastje, op turks brood of een lekker stukje naanbrood. Heb jij wel eens zelf hummus gemaakt?

 

10 Replies to “Home-made Hummus”

 1. Deze ga ik zeker proberen te maken! Ziet er heerlijk uit!

  Maak er een mooie dag van!

 2. Ik moet echt een keer hummus maken, super lekker!

  1. Echt doen hoor! super lekker 🙂

 3. Yummy, lijkt me heerlijk!

 4. Ik ben echt dol op hummus, vooral sinds ik in Israël geweest ben (waar ze het trouwens uitspreken als goemoes, met schraap g). Ze eten het daar warm en lepelen het uit met een zacht pitabroodje mmmmm.

 5. Nog nooit gemaakt. Omdat ik altijd dacht: te ingewikkeld, te lastig. Maar als ik het nu zo lees, dan is het best wel te doen. Leuk! Zeker omdat er in februari een verjaardag zit aan te komen waar mijn vegetarische schoonzus bij zal zijn. Ik scrol nog voor meer recepten. Ik ben overigens ook nog op zoek naar (budget) gezonde traktaties voor kinderen. Ik ben sinds kort MR-lid en het bezwaar tegen gezonde traktaties is dat men niet in de portemonnee van ouders kan kijken. Maar waarom zou gezond duurder moeten zijn? (sorry, dat was even off topic).

  1. Je schoonzus zal het vast heel leuk vinden als je speciaal voor haar hummus op tafel zet! En een goedkope traktatie die gezond is, is bijvoorbeeld de fruit rups (staat online) en de pannenkoek-prikkers (staat ook online)!

 6. […] fan van doperwten? Eerder maakte ik al een dit basis recept voor hummus die ook super lekker […]

Geef een reactie