Kookboeken, handig of zonde van het geld?

kookboeken handig

Ik ben gek op koken..  dat komt vast niet als een verassing aangezien ik mijn makkelijke recepten deel op deze blog! Maar echt koken uit een kookboek doe ik bijna nooit. Vandaag wou ik het daarom eens hebben over kookboeken. Heb je er wat aan, is het nuttig om te kopen?

 

Mijn eerste kookboek

Ik heb toen ik net op mijzelf ging wonen een kookboek van 24 kitchen gekocht ‘makkelijke maaltijden’. Leek mij toen een leuk boek maar ik heb er letterlijk nog nooit iets uit gemaakt. Aangezien ik ook nog eens geen vlees of vis eet werd koken in het begin helemaal lastig. Ik had geen idee wat voor maaltijden ik kon maken en ik had ook geen zin om heel het internet af te zoeken voor recepten. In het begin dat ik vega ging eten at ik daarom voornamelijk de ‘normale maaltijden’ en dan verving ik het vlees door een vleesvervanger uit de supermarkt. Makkelijk en voor toen prima. Maar hoe meer ik ging koken en uitproberen, zo veranderde ook mijn smaak en recepten.

kookboeken handig

Mijn kookboeken

Wat ik  echt leuk vind om te zien is kookprogramma’s. En dan het liefst van mijn favo koks zoals Jamie Oliver, Donna Hay of Nigella Lawson. Ik heb inmiddels 2 kookboeken van Jamie in huis, jaren geleden gekocht.  15 minute meals & bespaar met Jamie. Maar ook daar kook ik nooit uit. Het idee achter mijn blog is niet voor niks dat het vooral snel en makkelijk moet zijn. Daarbij zo gezond mogelijk en ik ben tevreden. Maar zodra je een kookboek van Jamie open slaat, vliegen de ingrediënten je om de oren. Pagina lange lijsten met ingrediënten voor een ‘simpele, snelle pasta’. Het is misschien binnen 15 minuten klaar maar je bent per maaltijd minimaal 10/12 euro kwijt. Vind ik persoonlijk niet nodig. Dus ook hier kook ik nooit uit. De kookboeken staan trouwens wel mooi te zijn op een plankje in de keuken, ook leuk 🙂.

 

kookboeken handig

 

Nieuwe kookboeken

Toch vind ik het heel leuk om door kookboeken te bladeren. De prachtige food foto’s vind ik mooi om te bekijken en daarbij kom ik door andere recepten in een boek te bekijken ineens tot een heel ander recept. Leuk! Daarom ging ik in de boekwinkel eens opzoek naar nieuwe kookboeken om te kopen. Ik kon alleen totaal geen keuze maken uit de verschillende boeken. En wanneer ik begin te bladeren en de eerste paar recepten spreken mij niet aan dan valt het boek voor mij al af.

Ik heb daarom nog steeds geen nieuwe kookboeken aangeschaft. Wat ik wel heel leuk vind is om op andere foodblogs te kijken voor makkelijke en leuke recepten. Maar in kookboeken bladeren om een recept te maken dus ik dus eigenlijk nooit.

 

En jij?

Nou ben ik natuurlijk wel heel erg benieuwd wat jij van kookboeken vind. Zonde van het geld om echt de moeite waard? Zijn er leuke vega kookboeken die jij aanraad en waar je regelmatig uit kookt? Ik ben heel benieuwd!

 

 

 

Heb jij kookboeken in huis? Kook je hier vaak recepten uit?

 

 

 

 

12 Replies to “Kookboeken, handig of zonde van het geld?”

 1. Ik vind kookboeken altijd geweldig om door te bladeren en inspiratie uit te halen. Helemaal als ik het even niet weet.

  1. Heb je ook een favoriet kookboek? Ik blader er ook wel eens doorheen maar kook er dus bijna nooit iets uit. Zo zonde!

 2. Ik ben het totaal niet met je eens dat bijv. de kookboeken van Jamie ellenlange lijsten met ingrediënten bevatten en dat ze 10 tot 12 euro per maaltijd kosten. Dat is niet waar. Zeker als je het laatste boek van Jamie hebt: 5 ingrediënten. Dat is snel, gemakkelijk en met weinig ingrediënten koken.

  Ik heb meer dan 100 kookboeken en heb ieder jaar als doel ieder boek minimaal 1 keer te gebruiken en dat lukt ook. Ik gebruik kookboeken als inspiratie voor mijn maaltijden net als recepten van bloggers. Ik ben zelf niet creatief genoeg om dingen te verzinnen dus voor mij is het een uitkomst.

  1. Zijn nieuwe boek is inderdaad met veel minder ingrediënten, lijkt mij een heel leuk boek! Wat leuk dat je regelmatig uit je kookboeken kookt. Zou ik ook wat vaker moeten doen eigenlijk.

 3. Ik heb alleen kookboeken waar ik 100 procent achter sta en dan moet ik nog toegeven dat ik net als jou eigenlijk er nooit echt iets uit kook. Wel haal ik er veel inspiratie uit, ik kijk naar de plaatjes en de combinaties van ingrediënten en bedenk er dan een heel eigen recept op.

  1. Ja dat is inderdaad het leuke van kookboeken! Ik zou wel een paar lekkere bakboeken willen hebben maar heb geen idee welke. Heb jij een favoriet?

 4. Ik heb heel veel kookboeken en kook er af en toe uit. Sinds kort ook trotse bezitter van JO 5 ingredients. Dat zijn echt prima maaltijden, snel, makkelijk en niet duur. Maar de meeste recepten haal ik van internet en de boeken haal ik vooral voor de “heb” 🙂

  1. Ja dat boek lijkt mij ook heel leuk! Ik vind zijn programma’s altijd zo leuk om te zien, en met weinig ingrediënten zal dit vast een top boek zijn!

 5. Ik hou van kookboeken! Maar in de praktijk kook ik er niet vaak uit inderdaad. Bakboeken zijn de uitzondering: ik heb een paar favorieten waar ik al heel veel uit gebakken heb!

  1. Heb je een bakboek die je zou aanraden? Ik vind bakken heel leuk maar het moet niet al te moeilijk zijn haha

   1. Zeker! ‘Het Hummingbird bakboek’ van Tarek Malouf is zo’n boek met echt goede recepten die bijna niet kunnen mislukken. Verder vind ik ‘De banketbakker’ van Cees Holtkamp fantastisch (die appeltaart bijvoorbeeld!), maar die recepten zijn wat bewerkelijker.

    1. O ga ik even naar kijken! Hummingbird bakboek heb ik nog niet eerder wat over gehoord, ga meteen even kijken!

Geef een antwoord