Koolhydraatarm eetdagboek #1

koolhydraatarm eetdagboek

Ben jij voor het eerst op mijn blog? Dan is het handig om te weten dat ik sinds kort koolhydraatarm eet. Waarom? Dat kan je hier allemaal terug lezen, mocht je dat leuk vinden natuurlijk. Vandaag deel ik een koolhydraatarm eetdagboek. Klinkt leuk toch? Of niet, kan ook. Maar ik heb het in elkaar gezet en van alles wat ik heb gegeten een foto gemaakt. Misschien leuk om je een idee te geven van wat je zoal eet op een dag wanneer je geen koolhydraten eet, of nou ja, zo weinig mogelijk koolhydraten.

Wat ik trouwens niet wist van dit dieet/levensstijl dat je er goed voor moet zorgen dat je voldoende vetten eet. Normaal gesproken verbrand je lichaam de koolhydraten die je binnen krijgt. Maar omdat je die nu dus niet eet gaat je lichaam over op vetverbranding. Maar om je (lichaams)vet te kunnen verbranden, heeft het juist vet nodig! Klinkt een beetje vreemd toch? Maar het is wel waar. Ben je nu heel benieuwd waarom dit precies is, google het dan even. Want het is best lastig om uit te leggen vind ik zelf.

Ik moet zeggen dat ik af en toe best honger heb nu ik minder koolhydraten eet, maar dan eet ik gewoon een extra tussendoortje. Ook wil ik er nog even bij vermelden dat ik geen koolhydraten tel e.d. Misschien dat ik daar in de toekomst wel mee ga beginnen om ervoor te zorgen dat ik alle juisten vetten en eiwitten e.d. binnen krijg. Maar nu doe ik dit dus nog niet.

Oke, lange intro… maar dit is wat ik ongeveer op een dag eet..

 

Ontbijt

koolhydraatarm-eetdagboek-1

Ik ontbijt meestal met hetzelfde ontbijt. Namelijk 150 gram Griekse yoghurt. Vandaag deed ik er 3 eetlepels blauwe bessen door. De blauwe bessen komen uit de vriezer (ik vind verse bessen vaak veel te duur). Ik heb ze kort ontdooid waardoor er sap vrijkomt, lekker door de yoghurt. De Griekse yoghurt die ik gebruik is trouwens van de Lidl. Super lekker romig en in verhouding weinig koolhydraten.

 

Tussendoortje

koolhydraatarm-eetdagboek-1.5

Voordat ik koolhydraatarm ging eten dronk ik bijna elke dag een smoothie, zo lekker met vers fruit. Maar in een koolhydraatarm dieet is weinig ruimte voor grote hoeveelheden fruit en nu ik dit dus vrijwel niet meer, of in ieder geval minder. Op internet kwam ik een smoothie combinatie tegen die ik heb uitgeprobeerd; halve avocado, handje aardbeien en amandelmelk. Ik dacht ‘dat kan alleen maar lekker zijn’. Maar ooo man wat vond ik dit vies. Na 3 slokken kreeg ik dit echt niet meer weg, dus niet opgedronken. Daarom nog een paar flinke happen Griekse yoghurt genomen.

 

Lunch
koolhydraatarm eetdagboek

Voor de lunch probeerde ik een nieuw recept voor pannenkoeken uit. Dit om ervoor te zorgen dat ik vandaag voldoende vetten binnen krijg. Ik maakte een pannenkoek van roomkaas en eieren, beetje zoetstof en kaneel erdoor. Ik moet zeggen dat ik het best lekker vond maar toch een beetje flauw. Binnenkort maar even experimenteren met nieuwe combi’s.

 

Tussendoortje

koolhydraatarm-eetdagboek-1.3

Ik maakte dit weekend een flinke lading Cloud bread, eiwitrijk en heel weinig koolhydraten. Ik at er 2 op elkaar met een plakje kaas er tussen als snack. Ook maken? Het recept voor de Cloud bread vind je hier.

 

Extra tussendoortje

koolhydraatarm-eetdagboek-1.4

Ik had vandaag echt ontzettend honger en moest echt nog iets eten, want honger lijden daar doe ik niet aan. Daarom nog een koolhydraatarm tussendoortje, een halve komkommer met 1,5 plak kaas.

 

Avond eten

koolhydraatarm eetdagboek
Vanavond een lekkere salade van tomaat, mozzarella, avocado (ongeveer een kwart) en ijsbergsla. Erbij een halve vega hamburger van de Vegetarische Slager. Die hamburger is trouwens niet koolhydraatarm maar die lag toevallig nog in de koelkast. Vandaar.

 

Drinken

Qua drinken neem ik ‘s ochtends een kop thee, daarna ongeveer 2 bakjes koffie. Verder drink ik de hele dag (veel) water en ‘s middags weer een paar bakjes koffie. Ik dronk hiervoor ook nooit frisdrank en mis dit nu ook totaal niet.

 

Nieuwe gewoontes aanleren

Eigenlijk eet ik als lunch en avond eten dus regelmatig flinke salades, aangevuld met eiwitten in de vorm van vleesvervangers van bijvoorbeeld Quorn, momenteel favoriet, of gemarineerde tofu of gekookte eieren. Ik merk dat ik nog behoorlijk zoekende ben in mijn eetmenu gedurende de dag. Ik heb daarom online ook wat crackers, eiwit shakes en andere dingen besteld om te eten. Ook zag ik bij de Jumbo koolhydraatarm brood liggen. Die heb ik gekocht en inmiddels een stukje van gehad en smaakt prima. Toch is dit brood nog wel aardig hoog in koolhydraten, ondanks dat het koolhydraatarm is dus ik eet dit alleen af en toe.

Ik moet vooral ook wennen om genoeg vetten te eten in de vorm van noten, avocado’s, bakken in olijfolie en bijvoorbeeld vette sausjes van Griekse yoghurt met mayonaise en kruiden. Maar tot nu toe vind ik het koolhydraat eten goed te doen. Binnenkort schrijf ik een uitgebreider stuk over hoe het tot nu toe bevalt en wat ik lastig vind of wat mij juist heel erg mee valt.

 

Heb jij tips voor mij? Vooral qua snacks en lunch ben ik veel aan het rondneuzen online dus mocht jij goede ideeën hebben, dan hoor ik het graag!

 

 

 

 

 

 

 

13 Replies to “Koolhydraatarm eetdagboek #1”

 1. Ik heb ook 1x avocado door een smoothie gedaan en wat vond ik dat vies zeg.

  Ik was al benieuwd wat je nu eet maar ziet er goed uit.

  1. Ja zo vies, bah. Misschien met veel zoet fruit erbij dat het lekker is maar deze combi vond ik echt niet lekker haha!

 2. Kh-arm betekent producten met lage glycemie. Havermout is een hele goede voor ontbijt. Mijn ontbijt bestaat uit 250 gram volle kwark of yoghurt, 30 gram havermout met vers of diepvries fruit. Voldoende thee, liefst groene thee en water. Koffie drinken natuurlijk maar met mate. Veel succes.

  1. Bedankt voor je reactie! Maar in havermout zitten toch juist heel veel koolhydraten? Ik lees 57 gram per 100 gram. Terwijl bij koolhydraatarm de ‘regel’ is max 5 gram koolhydraten per 100 gram.

 3. Hoi Marijke,
  Ik zit nog in de verkenningsfase wat kharm eten betreft. Het lijkt me ook moeilijk aan de benodigde hoeveelheid vetten te komen. Ik probeer wel recepten uit en apps waarin ik de gegeten vetten, eiwitten, koolhydraten in opsla. Zo heb ik gisteren een spinazietaart gemaakt, met de volgende ingrediënten:
  450 gr spinazie
  4 eieren
  2 teentjes knoflook,
  200 gr bak bacon,
  60 ml creme fraiche,
  200 gr Philadelphia en
  zelf geraspte kaas: 50 gr Old Amsterdam
  30 gr pijnboompitten
  peper naar smaak (geen zout gebruikt ivm de bacon en kaas die al veel zout bevatten)

  1. In een pan de bacon en knoflook bakken en de spinazie toevoegen.
  2. In een kom de eieren kloppen met de roomkaas en de creme fraiche, roer hier de pijnboompitten en geraspte kaas door.
  3. Doe het spinaziebaksel in een springvorm en giet daar het eimengsel overheen.
  4. Op 180 gr C, 30 min in de oven.

  De spinazietaart was heerlijk EN het vulde mijn hoeveelheid benodigde vetten goed aan! Hahaha
  Mocht je het gaan maken, dan wens ik je succes en smakelijk eten!

  1. Hi Magda, ik ben inderdaad ook nog volop aan het verkennen! Je recept klinkt erg lekker!

  2. Het is de enige uitzondering die mag. Kijk ook in het boek “Voedselzandloper” van Kris Verburg.
   Verder is er het boek “oerdieet” van Remco Kuipers
   Veel succes.

   1. bedankt voor je antwoord. Ik zal er eens naar kijken!

 4. Marijke, vergeten erbij te zetten, dat het recept van ergens op het internet is geplukt. Heb wel het een en ander aangepast.

 5. Ja klopt. Havermout mag niet. En Yoghurt of kwark 100 gram. Griekse yoghurt volvet is de beste keus.

 6. Inspirerend! Zo ziet het er bij mij doordeweeks ook uit ong!
  Ontbijt: Griekse Y. Met banaan of bessen
  Tussendoor: rijstewafels met vleeswaren oid
  Lunch: wrap met geruld ei en cheddar. Of wrap gemaakt van ei. Met kipfilet ed erin.
  Tussendoor: fruit, yogerts of cracker. En groentes
  Avond eten: met de pot mee.
  En avond snack soms pure chocola!
  Succes !! X

  1. Klinkt goed jouw ‘schema’! Chocola ‘s avonds klinkt al helemaal goed. Eet jij speciale koolhydraatarme chocola?

 7. Ik eet ook steeds vaker koolhydraatarm, niet om het kha, maar gewoon omdat ik brood enzo laat staan. Ik merk dat als ik niet genoeg vetten binnenkrijg (en dus eigenlijk alleen maar groente eet), ik snel weer trek heb. Dus ik voeg vaak olijfolie of nootjes toe en ik eet ook veel meer groente, zodat ik echt vol zit na een maaltijd. Hierdoor heb ik genoeg aan 3 maaltijden per dag 🙂

Geef een reactie