Mealpreppen, waarom+ tips!

mealpreppen

Vandaag de tweede blog van het nieuwe gezicht op EASY DAILY FOOD, namelijk Anne! Anne eet Koolhydraat beperkt en suikervrij en maakt de lekkerste tussendoortjes en maaltijden. Vandaag deelt zij een blog over Mealpreppen. Hoe doe je dit? Wat zijn handige tips? Anne verteld er vandaag alles over. Meer over Anne weten? Vorige week schreef zij deze blog over haar eetgewoontes en maaltijden!

—–

Mealpreppen: waarom en de voor- en nadelen!

Anne: Ik ben geïnteresseerd geraakt in mealpreppen toen bleek dat mijn man de kost in zou gaan voor zijn werk. Om mijzelf te beschermen om toch nog ‘gevarieerd’ en gezond te blijven eten, ben ik het internet op gedoken om mijzelf in te lezen in mealpreppen. Het woord zegt het al, je maakt van te voren je maaltijden al klaar voor heel de week. In mijn geval gaat het om 4 dagen.

Waarom ik het woord gevarieerd tussen haakjes heb gezet, heeft te maken met dat je wel meerdere dagen hetzelfde gaat eten. Zo gevarieerd is dit dan eigenlijk niet. Ik probeer 2 verschillende maaltijden te maken, waardoor ik 2 dagen hetzelfde zal eten. Als ik dit niet zou doen, zou ik mogelijk elke dag een bak sla met vlees eten, of een broodje pakken! Kortom, voor mij is het wel ‘gevarieerd’!

Mijn lunch en avondeten zal zoveel mogelijk koolhydraatbeperkt zijn. Mijn ontbijt probeer ik wat meer koolhydraten aan toe te voegen (gezonde, langzame koolhydraten zoals havermout). Dit omdat ik nog borstvoeding geef en het niet goed is als je koolhydraatarm gaat eten. Mijn kleine man gaat voor alles!

 

mealpreppen

 

Ik zal beginnen met wat de voordelen zijn die ik tot nu toe heb ondervonden!

 1. Mealpreppen bespaart tijd. Je bent 1 dag in de week zo’n 1-2 uur bezig met bakken en koken. De rest van de week kan je je bakje koud eten of opwarmen in de magnetron! Dit kost je dan nog maar 5-10 min voordat je je lunch en avondmaal op tafel hebt staan! Met een baby en spitsuur tussen 17.00-19.00uur is het erg fijn en handig!
 2. Mealpreppen bespaart geld. De eerste week mealpreppen was ik maar 25euro kwijt voor ontbijt, lunch en avondeten voor 4 dagen tijd! En dan had ik allemaal verse producten gehaald! De tweede week was ik 35euro kwijt. Doordat je bewust inkopen doet, niets ‘overbodigs’ koopt en voor meerdere dagen dezelfde producten kan gebruiken, ben je goedkoper uit!
 3. Mealpreppen helpt om gezonder te eten. Doordat je van te voren je maaltijden uitschrijft, weet je wat en hoeveel je binnen krijgt. Als je je dagtotaal bij houdt met koolhydraatbeperkt eten, dan is het handig om je menu’s uit te schrijven en je koolhydraten, kcal, eiwitten en vetten uit te rekenen. Daarnaast hoef je door de weeks niet meer naar de supermarkt als je doet mealpreppen. Zo voorkom je verleiding om wat lekkers te kopen!
 4. Je hoeft geen topkok te zijn. Veel mensen denken dat ze uitgebreid moeten kunnen koken. Dit is zeker niet het geval! Basis kennis voor koken en bakken is al voldoende. Maak het jezelf niet te moeilijk. Een gerecht met alleen broccoli, zoete aardappel en kipfiletje is al een heerlijke maaltijd!
 5. Uit eten of bij vrienden/familie eten? Dit kan uiteraard gewoon spontaan gepland worden. Je moet echter niet vergeten om je maaltijd dan in te vriezen! Zonde om weg te gooien

 

Wat zijn de nadelen die ik tot nu toe heb ondervonden?

 1. Mindset veranderen ‘wat eten we vanavond?’ Je moet wel even je mindset veranderen, omdat je alles al in de koelkast hebt staan is het niet dat je overdag kan zeggen “ik heb zin om dat en dat te gaan eten”. Dit kan ook weer een voordeel zijn, want je hoeft niet meer jezelf de vraag te stellen ‘wat eten we vanavond?’
 2. Je kan niet alles gebruiken om te mealpreppen .Dit is iets wat je niet goed terug kan vinden op het internet en dus zelf moet ondervinden. Ik vond bijvoorbeeld roerei niet lekker om te mealpreppen, maar ei verwerkt in een quiche wel!
 3. Timemanagement! Dit is een belangrijk en groot woord tijdens mealpreppen. Na het uitschrijven van je weekmenu, moet je nadat je boodschappen hebt gedaan, je kook en baktijd zo logisch mogelijk indelen! Kook/stoom groenten die net zo lang moeten, tegelijk in de pan. Zet dingen tegelijk in de oven als ze dezelfde oventijd en temperatuur hebben, etc. Hier ging ik de eerste keer de mist mee in en stond daardoor veel langer in de keuken dan nodig was.

 

 

mealpreppen

 

Tot slot nog wat tips

 1. Maak een planning en boodschappenlijstje
 2. Bij twijfel over houdbaarheid van je bakjes, vries dit dan in. Zelf hou ik het 4 dagen in de koelkast.
 3. Koop goede afsluitbare bakjes.
 4. Weeg al je eten af, zodat je weet hoeveel je binnenkrijgt
 5. Welke koolhydraten? Rijst, quinoa, zoete aardappel, pasta’s.
 6. Welke koolhydraatvervangers? Dreamfields pasta’s en wraps uit de webshop www.afvallenmetbregje.nl
 7. Welke eiwitten? Kipfilet, rundvlees, varkensvlees, vis, eieren.
 8. Welke vetten? Avocado, oliën (kokos, lijnzaad etc), vette vis, zaden, noten, kokos.
 9. Welke groenten? Broccoli, bloemkool, champignons, komkommer, courgette, paprika, aubergine, kool etc
 10. Via instagram kun je onwijs veel vinden over mealpreppen door op hashtag #mealprep te zoeken! Een voorbeeld voor mij met mealpreppen is Floordeboor_fit (IG account)

 

Volgende week vrijdag zal mijn volgende blog gaan over hoe mijn planning eruit ziet, hoe pak ik dit aanpak en wat ik ga maken! Lees het volgende week!

Veel liefs,

Anne

Meer lekkere recepten van mij kan je vinden op mijn facebookpagina & mijn instagram!

 

—–

 

Was jij al bekend met mealpreppen? Heb jij misschien nog tips & trucs? Deel ze gerust!

 

 

8 Replies to “Mealpreppen, waarom+ tips!”

 1. Ik heb het ewn tijd geprobeerd maar realiseer mij nu dat ik er iets meer tijd in had moeten steken om het beter uit te denken. Helemaal omdat het zeker budget proof is.

  Ga er toch weer eens over nadenken.

  1. Hoi marije!
   Ja ik was ook al eens eerder gestart zonder het “uit te werken” nu toch alles echt uitgewerkt en daarop m’n boodschappenlijst gebasseerd! Het is bizar wat een verschil in uitgave! Voorheen deed ik per dag boodschappen maar denk dat ik minimaal 2 misschien 3x zoveel geld kwijt ben dan 🙈! Succes!

 2. Wat een prachtige inspirerende foto hierboven.. hier ben ik wel heel nieuwsgierig naar hoe je dit doet! Wat mij betreft mag je zo de boodschappenlijst en de recepten voor bovenstaande foto doorgeven.. en ik had al wel eens van mealpreppen gehoord, maar het nog niet aangedurfd..

  1. Hoi Christine! Dank je wel voor je reactie en compliment! 😀 Volgende week komt er een blog online met een uitgewerkt recepten! Een boodschappenlijst heb ik er niet bij gedaan maar dat is een leuke om voor m’n volgende uitgewerkte mealprep er aan toe te voegen!! Liefs anne

 3. Je hebt de vervolgpost hiervan waarschijnlijk al gemaakt, maar een boodschappenlijstje zou, in mijn ogen, een geweldige toevoeging zijn! Maar met recepten alleen zou ik ook al heel blij zijn, ben heel benieuwd!!

  1. Komende vrijdag komt het vervolg artikel van Anne inderdaad online. Daarin laat ze de recepten zien die ze maakt, vrijdag zeker even een kijkje nemen! 🙂

 4. […] is begonnen met mealpreppen. Waarom ze er mee gestart is en wat de voor en nadelen zijn. Dit kan je hier nalezen. Vandaag verteld Anne hoe ze een planning maakt en deelt ze 4 makkelijke mealprep […]

 5. Eigenlijk mealprep ik ook maar wist nog niet dat het zo heette. En ook ik eet sinds twee maanden koolhydraatarm. Beste tip vind ik soep. Elk weekend maak ik een nieuwe soep, een of twee liter vries ik in en twee liter gaat in een lege melkcontainer in de koelkast. Zo heb je altijd iets hartigs bij de hand voor tussendoor. Vorige week maakte ik zo 5 liter paprikasoep (4 kg paprika, 1 /2 bleekselderij, 4 uien, 3 tenen knoflook) met monchou (2 bakjes voor een euro op de markt) . Totale kosten: 6,50 euro.

Geef een reactie