Uien karameliseren, hoe moet dat?

uien karameliseren

Ik ben gek op koken, dat is vast wel duidelijk. Maar ik waag mij vaak niet aan dingen waarvan ik denk dat het moeilijk is. Zo dacht ik dat uien karameliseren ingewikkeld zou zijn. Maar niks is minder waar!  Als ik aan karameliseren denk, dan denk ik aan suiker en karamel saus. Blijkt dat uien karameliseren natuurlijk ook te maken heeft met suikers, maar dan met de suikers dit al in de uien zit! Je voegt dus geen suiker toe en gebruikt eigenlijk alleen maar uien en een beetje olie. That’s it!

Gekarameliseerde ui is ontzettend lekker als bijgerecht bij vlees, een vega burger, broodje hamburger of in een uiensoep. Benieuwd hoe je het maakt?

 

uien karameliseren

 

Dit recept is bedoeld voor 4 personen voor bij het vlees, of broodje

 

Ingrediënten

 • 5 middelgrote uien
 • flinke scheut olijfolie
 • heel veel geduld 😉

 

uien karameliseren

 

Bereiding

 1. Zet een pan op het vuur met een goede anti-aanbak laag. Verwarm hier op laag-middenhoog vuur een flinke scheut olijfolie. Snij de uien in halve ringen en voeg alles toe aan de pan.
 2. Roer nu elke 3/5 minuten de uien een keer om. Na ongeveer 20 minuten gaan de uien verkleuren en beginnen de uien te karameliseren. Het is dus geen moeilijk klusje, kost alleen wat tijd. Zet het vuur nu zacht.
 3. De uien zijn na ongeveer 30/35 minuten klaar. Je zou er nu een uiensoep mee kunnen maken of gebruiken als topping bij een vlees gerecht, vega-burger of broodje hamburger!

 

uien karameliseren

 

Had jij verwacht dat uien karameliseren zo makkelijk zou zijn?

 

 

 

6 Replies to “Uien karameliseren, hoe moet dat?”

 1. Thnx voor de tip Marijke, ik heb altijd veel te weinig geduld voor zulke dingen..

 2. Thanks voor de tip hé! Ik ben namelijk vooral goed in uien verbranden haha.

 3. Hahaha, vol verbazing las ik deze blog. Ik vond karameliseren altijd zo moeilijk klinken, dat ik nooit de moeite nam om te kijken hoe het überhaupt moest. Nu lees ik dat het helemaal niet moeilijk is! Haha!

 4. Heerlijk! Ik houd van uien en eet ze ook vaak gewoon zonder het te bakken/karameliseren. Ik wist niet dat uien karameliseren zo lang duurt. Fijn dat je dit deelt.

 5. je schrijft heel veel boter maar daarna gebruik je olijfolie??

  1. Bedankt voor je reactie, een foutje van mij! Het moet zijn olijfolie, geen boter! 🙂

Geef een antwoord