Zelf kruidenboter maken

zelf kruidenboter maken

Zelf kruidenboter maken is veel makkelijker dan je denkt. Je hebt er geen machine voor nodig, je kan zoveel maken als je wil. En je kan alles wat je over hebt gewoon bewaren in de vriezer voor een volgende keer! Nog een reden om zelf kruidenboter te maken is dat je alle ingrediënten kan gebruiken die je lekker lijken.

 

Ik had zelf nog nooit kruidenboter gemaakt en vond dat het wel eens tijd werd! Lekker op een stokbroodje of een toastje! Ik maakte met dit recept 2 flinke bakjes vol. Waarvan ik 1 in de vriezer heb gezet voor een volgende keer. Benieuwd hoe simpel het is om te maken?

 

zelf kruidenboter maken

 

Recept is voor 2  ‘borrel’ bakjes vol

Ingrediënten

 • 250 gram roomboter
 • 1,5 stengel bosui
 • 2 el fijngesneden peterselie
 • 2 teentjes knoflook
 • gemalen zeezout

Eventueel een mini beetje limoensap voor een iets frissere smaak, vind ik zelf heel lekker maar kan je ook weg laten

 

zelf kruidenboter maken

 

Bereiding

 1. Zorg dat de roomboter die je gebruikt op kamer temperatuur is, anders kan je de boter straks niet goed mengen.
 2. Was de bosui en peterselie. Snij de bosui in de lengte meerdere malen door midden en snij dit dan met een scherp mes in héle kleine, fijne stukjes. Doe dit ook met de peterselie. Voeg dit bij de boter in een kom.
 3. Pers 2 knoflook teentjes uit en voeg toe aan de boter en kruiden. Strooi er nog een beetje gemalen zeezout over en prak nu met een vork alles goed door elkaar. Klaar!

 

Tips
 • Ik maakte van deze hoeveelheid 2 porties. De ene portie heb ik een schaaltje gedaan en afgedekt met plastic folie. Haal dit ongeveer 1 uur voor gebruik uit de koelkast zodat het goed smeerbaar is.

 

 • De andere portie kruidenboter kan je heel goed bewaren in de vriezer! Ja echt waar! Ik gebruik hier doorzichtige huishoudfolie voor. Scheur een vierkant stuk af. Leg de portie kruidenboter in het midden. Breng de punten huishoudfolie naar elkaar toe en rol de kruidenboter zo helemaal in de folie. Doe er voor de zekerheid nog een keer huishoudfolie overheen en leg in de vriezer. Voor gebruik minimaal aan aantal uren op het aanrecht laten ontdooien, en voila, home made kruidenboter zonder extra werk 😀

 

zelf kruidenboter maken

 

 

Heb jij wel eens zelf kruidenboter gemaakt? En ga jij het uitproberen? Ben heel benieuwd!

 

 

Heb jij een van deze recepten uitgeprobeerd? Laat het dan zeker even weten op Facebook, Instagram of Twitter. Gebruik dan #EASYDAILYFOOD of tag mij in je foto. Vind ik leuk!

 

8 Replies to “Zelf kruidenboter maken”

 1. Zo simpel maar zo lekker.

  Ik maakte het vroeger nog wel eens. Toch weer eens gaan doen.

 2. Ik maak het zelf vaak met tijm en rozemarijn. Die smaken vind ik iets prettiger dan peterselie, maar die bosui vind ik wel een goeie toevoeging.

 3. Simpel is het, nietwaar? Ik maak tegenwoordig ook zelf. Met grof zeezout en een bakje kruidenboterkruiden van de markt. Of met gedroogde goudsbloemblaadjes.

  1. O wat handig dat je de kruiden hiervoor bij elkaar kan kopen. Goede tip!

 4. Ik doe weleens bieslook, knoflook en parmezaanse kaas. Ook heel erg lekker!

  1. oooh dat klinkt ook als een super combinatie!

 5. Dit wil ik een keer doen! Lekker! Heb nog een wat roomboter liggen, dus dat komt goed uit.

 6. Ik maak kruidendokter met peterselie, bieslook en knoflook. Bij het mengen doe ik er een snufje kerriepoeder, gemalen zeezout, peper en een borrellepeltje mosterd door.

Geef een antwoord