Zijn light-producten gezonder?

zijn light producten gezonder

Gastblog – Vandaag deelt Demi haar kennis over voeding in deze blog over light producten. Ik heb Demi gevraagd of zij hier een artikel over wou schrijven aangezien ik eigenlijk geen idee had of light producten nou echt gezonder zijn dan de ‘gewone’ variant..

 

Demi:

Ik zal me eerst even voorstellen, ik ben Demi en heb zelf een blog, blogstertogo.nl. Ik volg op dit moment de studie Voeding & Diëtetiek. Door Marijke werd ik gevraagd om een voedingsgerelateerd artikel te schrijven, daar kan ik natuurlijk geen nee tegen zeggen. Het is altijd leuk om m’n kennis te delen! Dit artikel zal gaan over light-producten. Zijn deze nou echt gezonder of lijkt dat maar zo?

 

Light-producten zijn al een tijdje op de markt. De een zweert erbij en de ander moet er niet aan denken. Er bestaan veel verhalen rondom de zoetstoffen die worden gebruikt in light-producten, zijn deze wel gezond? Kun je hier een ziekte door krijgen? Is het kankerverwekkend?

 

Allereerst een stukje over de light-producten zelf

Bij light-producten zijn de aantallen suikers, vetten of de hoeveelheid energie (kilocalorieën) verminderd. Om het label “light” te krijgen moet er ten minste 30% minder suiker óf vet óf energie in een bepaald product zitten dan het “gewone” product. Wat niet wilt zeggen dat een product dus altijd minder energie bevat. Vetten kunnen bijvoorbeeld worden vervangen door suikers of eiwitten die evenveel energie bevatten.
Om dit nog duidelijker te maken heb ik een vergelijking gemaakt tussen gewone pindakaas en light pindakaas.

 

Hoeveelheid Product Energie (kcal) Vet (gram) Verzadigd vet (gram) Koolhydraten (gram) Eiwit (gram)
1 snee Pindakaas 135 11,4 1,7 2,7 4,5
1 snee Pindakaas light 115 8,2 1,2 6 3,6

 

Zoals je bij dit voorbeeld kunt zien maakt het qua energie nauwelijks uit, zit er iets minder vet in maar juist weer meer koolhydraten, dus o.a. suikers. Een light-product wilt dus niet zeggen dat het gelijk een betere samenstelling van voedingsstoffen heeft.

 

Light frisdrank en zoetstofjes

Als frisdrank light wordt gemaakt worden meestal de suikers vervangen door zoetstoffen, deze bevatten wél minder energie. Over het algemeen kunnen zoetstoffen geen kwaad, zijn ze hartstikke veilig en hoef je dus niet bang te zijn dat je er een ziekte van krijgt. Dus, van aspertaam krijg je geen kanker, zolang je er geen liters van wegdrinkt. Zoetstoffen hebben namelijk een bepaalde grens, als je onder deze grens blijft kan er niets gebeuren, ga je boven de grens dan kunnen er bijwerkingen optreden. Nou is het zo dat deze grens erg hoog ligt, dus als je met mate gebruik maakt van zoetstoffen is er niets aan de hand!

Toch hangt er wel een groot nadeel aan deze zoete drankjes. Light frisdrank, net als gewone frisdrank, is namelijk niet bepaald goed voor je tanden. Het tast je tandglazuur aan. Daarom wordt aangeraden niet teveel (light) frisdrank te drinken, maar in plaats daarvoor water, thee en/of koffie. Klinkt misschien een tikje saai, maar je kunt hier nog alle kanten mee op. Zo kun je zelf infused water of ijsthee maken. Een legio mogelijkheden dus!

Of je nou een light-product neemt waar minder suiker of minder vet in zit, blijf altijd goed op het etiket kijken, op die manier weet je zeker dat je een gezonder product koopt!

 

 

Mocht je nog vragen hebben over dit onderwerp, stel ze gerust bij de comments!

 

 

Bronnen 
Voedingscentrum. (z.d.). Light. Geraadpleegd op 28 juli 2016, van http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/light2.aspx

Voedingscentrum. (z.d.). Mijn Voedingscentrum Home. Geraadpleegd op 9 augustus 2016, van https://mijn.voedingscentrum.nl/nl/dashboard

 

14 Replies to “Zijn light-producten gezonder?”

 1. Interessant artikel!

  1. Dankje, zo blij met Demi haar kennis!

 2. Op zich maken light producten niet zo enorm veel verschil… En als je echt af wilt vallen oid kun je beter gewoon gezonder eten ipv light chips nemen 😛 Heb een tijdje veel light drinken gedronken maar die nasmaak ging me echt zo tegenstaan.

  1. Ik hou zelf ook absoluut niet van die nasmaak, bah!

 3. Wat ik wel laatst las was dat mensen die light producten drinken (cola light) meer eten omdat ze denken dat de light variant het compenseert. En dan komen ze alsnog aan. Ik eet geen zoetstoffen omdat ik niet wil wennen aan de zoete smaak. Eet liever 1 keer in de week iets met suiker dat ik echt heel lekker vind.

 4. Alles met mate 😉 als ik cola drink is het cola light maar dit drink ik nauwelijks. Aspartaam is volgens mij in de jaren ’70 met veel moeite goedgekeurd (het is en blijft troep) en is nu een miljardenindustrie.

 5. Heel interessant! Zelf probeer ik zoveel mogelijk weg te blijven van Light producten. Het enige wat ik wel eens drink is de light versie van 7up in het weekend, met Bacardi Razz, zo lekker! Light chips enzo vind ik echt onzin, het is heus niet gezond en je eet er snel meer van omdat ‘het toch light is’… Hoe minder bewerkte troep je eet en drinkt, hoe beter volgens mij!

  1. Helemaal mee eens! Ik vind zelf de light-smaak ontzettend vies. Al ben ik wel eens schuldig aan de lays-light chips haha

 6. Ah zo leuk om het artikel nu op je site te zien! Dankje Marijke 😀

  1. Jij bedankt Demi, super blij met je gastblog!

 7. Super leuk om je hier ook tegen te komen Demi. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nooit echt van de light producten geweest ben, ik houd niet echt van kunstmatige dingen en bij het eten/drinken van light producten heb ik altijd het gevoel dat het niet helemaal natuurlijk is.

 8. Ik geloof op dat gebied echt in ‘alles met mate’. Ik drink het meest water, koffie en thee, maar af en toe neem ik een (light)frisdrank. Het is natuurlijk gezonder dan gewone frisdrank als je puur kijkt naar de energiewaarden, maar het blijft iets kunstmatigs en volgens mij is dat gewoon niet écht gezond als je verder kijkt dan de waarden.

 9. Je moet inderdaad altijd goed het etiket nakijken. Ik gebruik zelf ook bepaalde light producten, maar niet elk light product is hetzelfde.

  1. Ja dat klopt helemaal!

Geef een reactie