Zijn rijstwafels gevaarlijk?

zijn rijstwafels gevaarlijk

Zijn rijstwafels gevaarlijk? Als je regelmatig op social media rond hangt zal het je ongetwijfeld niet ontgaan zijn, rijstwafels zijn ‘gevaarlijk’. Er komen veel berichten online over de onderzoeken die gedaan zijn naar het eten van rijstproducten. Maar waar gaat alle ophef over en zijn rijstwafels echt zo gevaarlijk?

Gezonde snack

Een rijstwafel bevat weinig calorieën (30 kcal) en is daarom een geliefd tussendoortje voor mensen die op de lijn letten. Ook kinderen zijn vaak gek op rijstwafels. Samen met soepstengels is het vaak een makkelijk en lekker tussendoortje voor de aller kleinste.

Zelf ben ik al vanaf kleins af aan gek op rijstwafels. Het liefst met kaas. Tegenwoordig is mijn favoriete combi, banaan en pindakaas. Zo lekker. Deze liefde voor rijstwafels heb ik doorgegeven aan mijn mini-me want ook zij is er gek op. Toen er enige tijd geleden een Facebook bericht rond ging, die ik ook gedeeld heb, vraag ik mij steeds vaker af of een rijstwafel wel zo gezond is.

zijn rijstwafels gevaarlijk

 

Arsenicum in rijstwafels

Arsenicum is een giftige stof die voorkomt in rijstproducten. In grote hoeveelheden is deze stof erg giftig en kan grote gevolgen hebben voor je gezondheid. In kleinere hoeveelheden kan je dit dus vinden in de rijstkorrel, en dus in de rijstwafel. Dit schijnt al veel langer bekend te zijn maar ik had er nog nooit van gehoord.

Zweedse autoriteiten hebben aangetoond dat rijstwafels in verhouding een redelijk hoge dosis van dit stofje bevatten en hiermee gevaarlijk zijn. Kinderen onder de 6 jaar worden hierom geadviseerd geen rijstwafels te eten. Ook zwangere vrouwen zouden weinig rijst en rijstwafels moeten eten. Oke, bedankt voor het advies maar zijn rijstwafels dus echt zo slecht?!

 

En nu?

Wat ik mij meteen afvraag (en jij waarschijnlijk ook) waarom worden rijstwafels dan nog steeds verkocht als deze ‘zo slecht voor je zijn’. Ik vind het daarom erg lastig om alle rijstwafels weg te gooien (wij hebben namelijk een voorraadje, want zijn er gek op). Ik denk dat het goed is om je te verdiepen in wat je eet en hoe gezond verschillende voedingsmiddelen zijn. Daarnaast denk ik dat er nog veel meer voedingmiddelen zijn die niet zo goed voor je zijn. Heb jij je wel eens verdiept in het effect van suiker op je lichaam? Betekend dit dan dat je helemaal geen suiker meer moet eten?

Ik denk dat iedereen voor zichzelf moet bedenken waar je de grens trekt en wat je wel of niet eet. Bij ons is de rijstwafel ‘here to stay’ en ik eet er geen rijstwafel minder om. Maar voor mijn mini-me zal ik de rijstwafel af en toe vervangen door iets anders. Stiekem wordt ik namelijk toch een beetje bang van dit soort berichten.

 

zijn rijstwafels gevaarlijk

 

Hoe denk jij hierover? Zou jij je kind (of jezelf) helemaal geen rijstwafels meer gegeven? Ik ben erg benieuwd wat jouw mening is over ‘zijn rijstwafels gevaarlijk’. Dus laat het vooral weten!

 

 

 

23 Replies to “Zijn rijstwafels gevaarlijk?”

 1. Tsja ik weet ook niet zo goed wat ik er mee moet..
  Tegenwoordig schieten nieuwsberichten over allerlei soorten voedsel uit de grond dit is slecht en dat is slecht.. als ik me daar op zou focussen denk ik dat er weinig over blijft wat je nog kunt eten 🙁

  xx

  1. Daar ben ik het helemaal mee eens!

 2. En de maiswafel zou dat geen goed alternatief zijn of zit het daar ook in?

  1. Dat denk ik wel, maar weet het niet zeker!

 3. Ergens anders las ik ook dat aardappelen niet goed zouden zijn. Dus dan vallen de aardappelen weg, de rijst.. Mag je alleen nog maar pasta eten? Melk schijnt ook heel slecht te zijn, dus alle melkproducten weg? Uhm.. ja wat gaan we dan eten?

 4. Rijstwafels zijn gevaarlijk en van chips krijg je kanker en ga zo maar een tijdje door. Ik vind rijstwafels vies dus voor mij is het niet echt een probleem. Wel grappig dat ik overal lees hoe gevaarlijk het wel niet is, maar het best wel lastig is om enige informatie over de hoeveelheid en concentratie te vinden en vanaf welke getallen het schadelijk is. Want ik denk dat het ‘m daar in zit; de concentratie is gewoon heel laag.

 5. Alles is slecht voor je als je er teveel van eet. Als je b.v. veel tomaten eet, kan je eerder darmkanker krijgen… Ik eet gewoon wat ik lekker vind 😉

 6. Zo kunnen we eeuwig door blijven gaan met dingen schrappen uit ons eetpatroon. Dan is dit weer niet goed, dan is iets anders weer slecht voor je. Het gaat om balans, als je TEVEEL van iets eet dan is eigenlijk alles wel ‘slecht’ voor je. Ik blijf dus lekker mijn rijstwafels eten. En ook voor mij geldt dat dit er geen 20 per dag zijn 😉

 7. Naar mijn idee is tegenwoordig alles ‘giftig’ en slecht voor de gezondheid. Ik denk dat je vooral lekker moet eten wat je wilt eten, maar het in balans brengen met de rest van het eten. 😉 Als ik ga letten op wat, volgens de media, allemaal slecht is voor de gezondheid, lig ik straks in de tuin gras te eten, haha. Dan blijft er in ieder geval weinig over wat we zonder zorgen kunnen eten. 😉

  1. Helemaal mee eens Renske. Toch schrik ik er wel van dat het kennelijk ‘zo slecht’ is. Maar zo langzamerhand kan je bijna niks meer eten haha. Dus inderdaad lekker eten waar je zin in hebt!

 8. Dit is nieuw voor mij en ik heb hier echt niks van meegekregen. Ik maak regelmatig rijst thuis. Ik zou hier graag meer over willen weten want gaat het alleen om de witte korrel of ook zilvervliesrijst.

  1. Toen ik hierover gelezen had op internet werd vermeld dat het om veel rijstsoorten ging maar dat er een aantal soorten waren die een lager gehalte giftige stoffen bevatten. Best heftig nieuws heh!

 9. Zoals met alles geldt gewoon: niet teveel en gevarieerd, dat blijft het beste. Hier wisselen we rijstwafels af met crackers, cranberry’s, rozijntjes, etc. Voor al deze producten zijn vast ook onderzoeken die aantonen dat het slecht voor je is.
  Vertrouw vooral op je gevoel en betrouwbare artikelen en dan kom je een heel eind 😉

 10. Had dit nieuws echt nog helemaal niet meegekregen! Ben zelf ook gek op een rijstwafel als tussendoortje. Ik blijf ze ook gewoon eten hoor, zolang ik niet alleen maar rijstwafels eet zal het vast allemaal wel meevallen!

 11. Er is de laatste tijd zoveel ophef over eten, dat je bijna niets meer kan eten. E nummer slecht en laatst hoorde ik weer dat ze niet zo slecht waren. Ik denk ook vaak dat het echt iets van hogere hand is, en daar bedoel ik in dit geval mee dat rijstwafels nu zoveel meer wordt gegeten en dat de broodindustrie een stuk minder brood verkoopt dat voorheen. Snap je me een beetje 🙂

  1. Dat zou heel goed kunnen Debby. Is toch bijzonder dat er inderdaad elke keer een nieuwe product groep ‘zooo slecht voor je is’!

 12. Het verhaal over de rijstwafels is mij compleet ontgaan. Ook bij ons worden er elke week rijstwafels gegeten. Ik denk niet dat ik er nu minder ga eten. Het lijkt wel of tegenwoordig alles slecht is. Ik moet bekennen dat ik er wel steeds meer op let wat ik eet. Probeer zo veel mogelijk biologische producten te eten, weinig tot geen suiker, zo min mogelijk e-nummers maar dat lukt echt niet altijd. Mijn oma riep altijd al: “overal waar te voor staat, is niet goed”. Ik denk dat ze daar wel gelijk in had, dus ik probeer zo veel mogelijk een balans te zoeken.

  1. Hoe jij het omschrijft, zo eten wij hier thuis ook. Denk inderdaad dat alles waar TE voor staat niet goed is.

 13. Ik zie ook geen probleem zolang je af en toe eens een rijstwafel eet en geen volledig of half pak per dag. Alles is slechts goed in beperkte mate, dus die regel vind ik ook bij dit geval gelden.

 14. ik vind het zo onzin allemaal, eigenlijk blijkt alles gewoon slecht voor je te zijn.. beetje jammer tegenwoordig..

 15. Dit wist ik nog helemaal niet en ik schrik er aan de ene kant best van. Maar aan de andere kant denk ik ook wel dat als het echt zo slecht voor je zou zijn, ik daar lichamelijk toch wel wat van zou moeten merken inmiddels en dat is niet zo. Tegenwoordig is alles slecht voor je, maar zelf denk ik dat het hem vooral zit in de hoeveelheden die je binnenkrijgt.

Geef een reactie