8x mager broodbeleg

mager broodbeleg

Mager broodbeleg is een goed idee wanneer je een beetje wil opletten met wat je allemaal binnen krijgt. Wanneer ik voor mijzelf spreek is het voor mij echt een eye-opener geweest om te kijken naar de calorieën in bepaald beleg. Wanneer er weinig calorieën in broodbeleg zit, betekent dit niet automatisch dat het gezonder is. Net zoals dat wanneer er veel calorieën inzitten, dit niet altijd betekent dat het ongezond is.

Is brood ongezond

mager broodbeleg

Het lange antwoord hierop is nee, en het korte antwoord is ook nee! Je komt niet aan door brood, je komt niet aan door koolhydraten, echt niet! Je kan in gewicht aankomen wanneer je langere tijd meer calorieën binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft. Zo simpel is het. Het beleg wat jij op je brood doet maakt het grote verschil. Ook hierbij geld dat eten niet ‘goed’ of ‘slecht’ is. Eten bevat enkel en alleen ‘veel’ of ‘weinig’ calorieën. Lekker simpel toch? Daar houd ik van 🙂

Calorieën bijhouden

Wanneer je op je calorie inname let kom je er achter waar veel en waar weinig calorieën inzitten. Dit kan je helpen wanneer je op gewicht wil blijven of wanneer je een beetje wil afvallen. Zo at ik regelmatig tussen de middag 3 stukken brood met pindakaas. Absoluut niks mis met pindakaas, heel goed voor je zelfs. Maar het bevat ongelofelijk veel calorieën. Dus wanneer je daar op let is het handig om bijvoorbeeld niet 3, maar 1 broodjes met je favo pindakaas te besmeren en voor de andere 2 broodjes te kiezen voor mager brood beleg.

Kleine disclaimer, van mij hoef je uiteraard helemaal niks hè. Je hoeft niet af te vallen, je bent goed zoals je bent. Je wordt niet gelukkiger zodra je minder weegt, echt niet. Maar wil jij graag gezonde keuzes maken, dan wil ik je daar heel graag tips voor geven, want op deze manier, door dus kleine aanpassingen te doen, ben ik zelf 13 kilo afgevallen en is alles er na 1 jaar nog steeds af. Ik ben geen voedingsdeskundige maar wel een ervaringsdeskundige.

Wil je meer weten over hoe je je calorieën kan bijhouden of hoe je je calorie inname kan berekenen? Ik zal hieronder de blogs linken die ik er over schreef.
Hoe ik 13 kilo ben afgevallen
Hoe begin je met afvallen, concrete tips
Hoe bereken je je calorie inname

8x Mager broodbeleg

mager broodbeleg

Maar dan nu to the point, waar jij hier voor gekomen bent, is mager broodbeleg! Ik zocht mager broodbeleg op wat ik zelf ook regelmatig eet. Ik eet zelf vegetarisch en dus geen vlees of vis. Deze opties heb ik dan ook niet meegenomen in dit lijstje. Wél heb ik 8 lekkere simpele en magere opties voor je om je boterham of cracker mee te beleggen.

Op de achterkant van elk etiket staan de calorieën per 100 gram aangegeven, soms ook per portie. Voor het gemak noem ik bij elk mager broodbeleg dan ook het aantal calorieën per 100 gram. Maar ook per portie. De ene keer is dit 15 gram, de andere 20 gram. Het hangt er dus maar net van af hoeveel je er van op je brood smeert. Meer weten over hoe je een etiket moet lezen? Klik dan hier, ik geef je handige tips over hoe je dat doet.

En even zodat je een goed beeld hebt van wat weinig of veel calorieën zijn voor broodbeleg. Een portie pindakaas van 15 gram is gemiddeld 98 kcal. Een portie hagelslag met boter is gemiddeld 102 kcal.

1. Halvajam

mager broodbeleg

Deze jam is zo ongelofelijk lekker. Ik eet het op geroosterd brood, door de kwark of met cottage cheese light en dan deze jam eroverheen. Zo lekker. Per 100 gram 120 kcal. Per portie van 15 gram slechts 18 kcal, dat is echt super weinig.

2. Kips smeerworst (vega)

mager broodbeleg

Je hebt van deze vega smeerworst van Kips 2 soorten. De normale en de ‘minder vet’ variant. Beide zijn erg lekker. Per 100 gram 166 kcal. Per portie van 20 gram (is 1 bolletje) 33 kcal.

3. Cottage cheese light

mager broodbeleg

Cottage cheese light is misschien een beleg waar je even aan moet wennen. Het heeft namelijk een bijzondere structuur haha. Maar op geroosterd brood met wat peper en zout is het erg lekker. Wat nóg lekkerder is, is een laagje cottage cheese light en dan halva jam eroverheen. Zo.ontzettend.lekker! Daarbij zit dit magere beleg bomvol eiwitten wat er voor zorgt dat je langer een vol gevoel hebt. Deze is alleen te koop bij de Lidl. Andere supermarkten verkopen een soort gelijk product maar die is niet zo mager als deze light variant. Per 100 gram 69 kcal, per portie van 20 gram 14 kcal.

4. Eru Balans

mager broodbeleg

Deze smeerkaas kan je eigenlijk in elke supermarkt vinden en is per 100 gram 125 kcal. Per portie van 15 gram 19 kcal. Echt heel mager dus.

5. Kipworst (vega) Vegetarische Slager

mager broodbeleg

Ik ben een zuinige Nederlander haha dus ik doe altijd 2 schijfjes ‘kip’worst op mijn brood en klap ‘m dubbel. Deze kipworst van de Vegetarische Slager is echt ontzettend lekker en smaakt gewoon naar echte kip. Echt uitproberen dus! Ook nog eens vol eiwitten. Per 100 gram 176 kcal. Per portie van 12 gram (is 2 plakjes) 21 kcal.

6. Zuivelspread light

mager broodbeleg

Deze zuivelspread light eet ik graag op brood met dunne schijfjes komkommer erop en wat peper en zout. Deze koop ik bij de AH. Let wel even op wanneer je deze uit het schap haalt want de verpakking van de normale variant lijkt best veel op deze. Dit is dus de light variant en bevat per 100 gram 97 kcal. Per portie van 15 gram 15 kcal. Ook weer super weinig.

7. Filet american (vega) Garden Gourmet

mager broodbeleg

Super lekkere vegetarische filet american van het merk Garden Gourmet. Er zijn meer lekkere varianten maar wat ik zo snel kon zien bevat deze variant de minste calorieën. Per 100 gram 191 kcal. Per portie van 15 gram 29 kcal.

8. Gekookt ei

Geen foto, maar iedereen weet gelukkig hoe een gekookt ei eruit ziet :D. Een eitje koken is minder calorieën dan een eitje bakken. Want bij het bakken gebruik je altijd een beetje boter of olie waardoor het snel omhoog gaat. Een gekookt ei is 64 kcal per ei. Iets meer dan het hierboven genoemde magere broodbeleg. Maar wel heel gezond. Bomvol eiwitten wat er voor zorgt dat je langer vol zit.

Mager broodbeleg tips

Dit waren mijn 8 toppers voor mager broodbeleg. Heb jij nou nog toppers die bij dit lijstje kunnen? Laat het dan vooral even weten in de reacties, of onder de foto van het magere broodbeleg op instagram! Dan kan ik er weer een nieuw lijstje van maken!

easy daily foodHi,

Wat leuk dat jij hier bent!

Ik deel hier al mijn lekkere, makkelijke en gezonde recepten! Denk aan een gezonde tiramisu, een snelle speculaas cheesecake en nog veel meer 😀

Daarnaast deel ik veel tips & tricks over afvallen zonder dieet. Bekijk hiervoor vooral ook even mijn ebook!

Zoek je een specifiek recept? Via de zoekfunctie rechts bovenin kan je het makkelijk vinden. Verder kan je hier van alles vinden, van lekkere weekmenu’s tot gezonde snacks en toetjes.

ENJOY!

-X- Marijke

Webshop

We Mogen Weer 2022We Mogen Weer 2022