Beginnen met afvallen, hoe doe je dat?

Hoe begin je met afvallen 2

Hallo, leuk dat je hier bent gekomen om mijn verhaal te lezen! Zoals ik hier al vertelde ben ik ongeveer 4 jaar gestopt geweest met mijn blog omdat ik er geen tijd meer voor had. In deze 4 jaar ben ik onder andere veel afgevallen. En hier wil ik graag meer over delen omdat ik zelf al van alles had geprobeerd om af te vallen en niks hielp, tot ik het anders heb aangepakt.

 

Beginnen met afvallen, hoe doe je dat?

In januari 2020 ging ik een weekendje weg met mijn vriend en hebben wij, zoals dat hoort bij een weekendje weg, heerlijk gegeten. Taartje hier, koekje daar, snackje hier, toetje daar, enzovoort. Toen ik terug kwam van dit weekendje weg ging ik op de weegschaal staan. Ik schrok nog al van het getal en besloot, nu ben ik het zat. Ik was al jaren bezig met gezond eten en at amper patat en dat soort dingen. Ik at altijd veel groente, dronk geen frisdrank, bestelde nooit take-away. Dus hoe kon ik dan toch steeds kleine beetjes aankomen. Het was echt, letterlijk voor mij een raadsel.

Ik ben begonnen met afvallen door er heel veel over te lezen. En dan geen speciale diëten zoals koolhydraatarm eten. Wat ik ook trouwens ook heb geprobeerd, bij mij niet werkte, maar waar ik wel veel recepten voor heb gemaakt. Grappige feitje, het best bekeken recept op mijn blog is na al die jaren nog steeds deze broccoli ovenschotel, die dus koolhydraatarm is. Maar ik dwaal af..

 

Moet je sporten om af te vallen?

In totaal heb ik er een dik jaar, ongeveer een jaar en 3 maanden over gedaan om 13 kilo af te vallen. En 2 jaar later zijn alle kilo’s er nog steeds af. Dus echt, wat ik ga uitleggen werkt echt. Nadat ik alle kilo’s kwijt was ben ik pas begonnen met sporten. Dus ook als je niet sport kan je op deze manier afvallen. Wel ben ik tijdens mijn afval proces begonnen met wandelen. Eerst een half uurtje en daarna ongeveer 4x per week een rondje van 50 minuten.

Hoe begin je met afvallen

 

Calorieën tellen

Na heel veel lezen over gezonde voeding en afvallen kwam ik erachter dat het eigenlijk heel simpel is. Als je meer calorieën eet dan je nodig hebt, dan kom je aan. Dit heb je vast wel eens gehoord. Dus je kan nog zo gezond eten, als je gewoon weg tevéél eet dan kom je dus aan. En dit was bij mij het geval. Ik ben begonnen met het bijhouden van wat ik eet en hoeveel calorieën dit zijn. Ik gebruik hiervoor de app MyFitnessPall, maar er zijn ook andere makkelijke apps voor. Ik heb mijn calorie inname destijds rond de 1700 kcal per dag gezet en begon vrolijk met het invoeren van wat ik op een dat at.

Ik schrok er enorm van hoeveel calorieën er in sommige dingen zitten. Bijvoorbeeld pindakaas en olijfolie. Die extra scheut olijfolie over je gezonde salade is nog steeds gezond maar is zo 130 kcal extra. Wat gelijk staat aan bijvoorbeeld 2 a 3 biscuitjes. En dit terwijl je het niet eens bewust doet.

Hoe begin je met afvallen 1
Zo ziet de app ‘ MyFitnessPall’ eruit.

Producten met veel calorieën

Om even een misverstand uit de wereld te helpen. Veel calorieën staan niet gelijk aan ongezond eten. Net als dat weinig calorieën niet betekenen dat iets gezond is. Het zijn alleen maar de hoeveelheid calorieën. Oke, got it? Ik zeg dus niet dat je zo weinig calorieën als mogelijk is tot je moet nemen, AB-SO-LUUT NIET. Het gaat alleen om bewustwording en goede keuzes maken. Ik zie het zelf als een soort puzzel. Om zo vol mogelijk te zitten met het aantal calorieën dat je hebt berekend die passen bij je lichaam en lichaamsbeweging, hier zijn online wel websites voor die dit kunnen berekenen.

Producten die veel calorieën bevatten zonder dat je dit doorhebt:

 • olijfolie
 • brood
 • pindakaas
 • banaan
 • kaas
 • noten
 • chocolade
 • stokbrood/afbakbroodjes
 • sommige vleesvervangers
 • koeken (echt, meer dan je verwacht)
 • avocado

Zo ben ik bovenstaande producten niet gaan vermijden, juist niet! Veel ervan zijn super gezond zoals olie, brood, avocado, pindakaas en noten. Maar er bijvoorbeeld een halve hoeveelheid van te nemen. Bijvoorbeeld niet 3 stukken brood met pindakaas besmeren. Maar 1 stuk brood met pindakaas nemen en dan crackers erbij met calorie arm beleg.

 

Handige producten met weinig/minder calorieën

Er zijn ontzettend veel lekkere producten waar iets minder calorieën inzitten die je kan eten op een dag. Dus je eet net zo lekker, maar met minder calorieën waardoor je weer méér kan eten op een dag zonder over je totale calorie inname per dag te gaan. Snap je? Ik geef je wat voorbeelden:

 • aardbeien jam light (lidl en ah)
 • cottage cheese light (lidl)
 • pizza maken met een wrap bodem
 • magere kwark
 • gepofte tarwe (voor door je kwark)
 • amandelmelk (veel minder calorieën dan koemelk)
 • waza crackers vezelrijk
 • rijstwafels
 • ontbijt koek zero (peijnenburg of lidl)

Zo zijn er nog veel meer producten te bedenken. Maar het gaat vooral om dat je nog steeds genoeg eet, jezelf dus niet uithongeren!

 

Eet niet minder, maar eet slimmer

Ja dat klinkt als een mooie commerciële slogan toch? Zo is het niet bedoeld. Maar het is dus echt zo, eet niet minder eten maar kies slimmere producten waarmee je net zoveel kan eten (dus geen honger hebt of maaltijden gaat overslaan) maar waardoor je meer kan kiezen qua aantal calorieën die je op een dag kan eten om toch een beetje af te vallen. Hieronder geef ik een voorbeeld:

 

Tips over hoe je begint met afvallen

Ter vergelijking: je brood 1x met 15 gram pindakaas besmeren (foto links) is qua beleg 99kcal (het stuk brood niet meegerekend, alleen het beleg), en datzelfde broodje is qua beleg met jam light (rechter foto) slechts 18 kcal.  Dus als je normaal 3 stukken brood met pindakaas zou besmeren is dat (3x15gram pindakaas) 297 kcal alleen aan beleg, dus brood niet meegerekend. En als je hiervoor in de plaats aardbei jam light kiest (3x18gram jam light) is dat 54 kcal alleen aan beleg. Dus stel je veranderd aan je eetpatroon alleen maar je brood beleg op deze manier dan neem je op een dag al 243 kcal minder. Dat is een donut per dag die je niet neemt. Dat is al winst!

 

Wil je hier meer over weten en zelf ook beginnen?

Heb je nu zoiets van, ja dat wil ik ook! Gewoon genieten van een koekje, uit eten gaan en lekkere maaltijden? Bekijk dan mijn ebook ‘Afvallen zonder dieet’ voor alle info! En volg mij op instagram waar ik al mijn tips en recepten met je deel. Afvallen zonder dieet

profiel foto instagram

Hi,

Leuk dat jij er bent! Ik ben gek op lekker eten en het delen van heerlijke, gezonde recepten!

Van een gezonde tiramisu tot snelle speculaas cheesecake en meer lekkers!

Ik laat jou graag zien dat je zelfs met deze makkelijke en lekkere recepten gewoon kan afvallen.

Bekijk mijn duidelijke stappenplan hier!

-X- Marijke

Vergeet niet mijn Instagram te volgen @easydailyfoodcom voor dagelijkse recepten en afvaltips!

Webshop