Calorieën tellen op vakantie

calorieën tellen op vakantie
Ben je net lekker bezig met afvallen? Dan heb jij voor jezelf een lekker ritme met eten en drinken ontwikkeld. Super goed! Maar nu is het zomer, en wie weet ga jij ook bijna op zomervakantie. Dan is het soms lastig om je nieuwe gewoontes vol te houden. Op  instagram kreeg ik dan ook heel veel priveberichten waarin gevraagd wordt ‘hoe doe ik dit nu straks op vakantie’. Daarom dacht ik, deze tekst wordt veel te lang voor op instagram, ik schrijf het hier even op 🙂

 

Calorieën tellen op vakantie

De meest gestelde vraag van de laatste weken is: ‘moet ik ook calorieën bijhouden wanneer ik op vakantie bent’? Nee, zeker niet. Je hoeft geen calorieën bij te houden wanneer je dat niet wilt! Sowieso moet je geen dingen doen die je niet wil, dat lijkt mij logisch. Maar op vakantie kan het lastiger zijn om je gezonde eetgewoonten vast te houden. Voor veel mensen is de vakantie een moment van loslaten, ontspannen en lekker eten en drinken. Ja en hoe doe je dat, zonder dat je na de vakantie weer ‘opnieuw moet beginnen’. Je kan een aantal dingen doen.

calorieën tellen op vakantie

 

Hoe ik het deed

In 2020 ben ik begonnen met mijn afval avontuur. Ik begon met het bijhouden van mijn calorieinname in de app, Myfitnesspall. Langzamerhand begon ik inzicht te krijgen waar juist veel of juist weinig calorieën inzaten. Dit heeft mij geholpen om af te vallen. Het belangrijkste tijdens het afvallen is, iets minder calorieën eten dan je nodig hebt, en je valt af. Ik zag het als een soort sport om toch veel te kunnen eten en wel af te vallen. Inmiddels heb ik er een ebook over geschreven met ál mijn tips. Mocht je het leuk vinden, hier kan je er meer informatie over vinden.
Voor mij werkte het destijds zo dat omdat ik mijzelf niks verbood, dus gewoon een koekje en een ijsje, ik had geen moeite had om dit door te zetten op vakantie. Maaaaaar je bent op vakantie natuurlijk wel minder streng. Je kan je keukenweegschaaltje meenemen om te blijven af wegen, maar je kan ook zeggen ‘hé dat gaat mij te ver en doe ik niet’. Hoeft ook zeker niet. Ik deed het ook niet. Ik wist wel wat voor mij een goed eetpatroon was en ben hiermee doorgegaan op vakantie. Het is namelijk echt geen dieet, je kan alles eten wat je wil zolang je calorie tekort houd. Ik voelde mij topfit met mijn nieuwe eetpatroon en had geen behoefte om ‘los te gaan’. Belangrijk is dat je jezelf wat gunt. Dus doe niet te moeilijk als je zin hebt in ijs, gewoon doen.

 

Geen calorieën tellen

Mijn advies zou zijn om tijdens je vakantie je calorieën niet in te vullen in de app maar gewoon alles met mate te doen. Vul voor de grap eens in wat een stukje stokbrood met kruidenboter is aan calorieën, of bijvoorbeeld 3 wijntjes en een bakje van je favoriete chips. Dan ga je er namelijk tijdens het afvallen toch anders naar kijken. Je gaat bewuster kiezen, is mijn ervaring. Stokbrood, alcohol, chips en sausjes bevatten enorm veel calorieën namelijk. Betekent zeker niet dat je het niet meer moet eten hoor! Maar je kan hier door bewuster kiezen. Voordat ik begon met afvallen at ik zo een half stokbrood met lekker veel kruidenboter op voordat ik uiteten ging. Nu doe ik dat niet meer omdat ik het gewoon de moeite niet waard vind. Ik ga liever los met de toetjes haha, ik kies dus meer ‘of/of’ in plaats van ‘en/en’.

 

Tips voor op vakantie

Zoals ik hierboven uitleg gaat alles om balans. Nu hoor ik je denken ‘ja jaaaaaa dat heb ik al zo vaak gehoord’. En dat klopt ook want het is echt zo. Wanneer je bezig bent met afvallen moet je keuzes maken. Dus bijvoorbeeld wél ontbijten met broodjes van de campingwinkel, maar dan geen stuk taart bij de koffie. Of wél je favoriete  magnum op een terrasje maar dan ‘s avond geen bakje chips, snap je? Dat bedoel ik met ‘of/of’. Maar luister, heb je zin om helemaal los te gaan op vakantie qua eten en drinken dan moet je dat doen hè, het is jouw leven, lekker doen wat je wil en na de vakantie pak je het gewoon weer op!

 

Tips:

Maar goed, hier wat handige tips. Haal eruit waar je iets aan hebt, sla over waar je niks mee wil

  • Drink veel water
  • Ontbijt ‘normaal’ (afbakbroodjes bevatten bijvoorbeeld erg veel calorieën)
  • Neem je favoriete voorverpakte tussendoortjes mee klik hier voor een hele lijst
  • Neem 1 wijntje ipv 3
  • Kies bewust, bijvoorbeeld óf stokbrood voor de maaltijd, óf een toetje erna
  • Kies voor de zero variant van je favoriete frisdrank
  • Sla de patat of pizza over als je er niet écht heel veel zin in hebt
  • Eet elke dag fruit
  • Ga elke dag een stukje wandelen
  • en neem je dat ijsje, geniet er dan ook lekker van!

 

calorieën tellen op vakantie

 

Ik kan niet genoeg benadrukken dat dit tips zijn voor wanneer je verder wil met het afvallen tijdens de vakantie. Heb je hier helemaal sch**t aan, ook prima natuurlijk! Heb je zin om helemaal los te gaan qua eten, dan moet je dat doen hè, het is jouw leven, lekker doen wat je wil. Neem lekker veel wijntjes op het terras, én een ijsco, én een borrel plank. Maakt niks uit, geniet van je vakantie en na de vakantie pak je het gewoon weer op!

 

Wil je meer informatie over het afvallen zonder dieet? In mijn ebook ‘afvallen zonder dieet’ leg ik alles stap voor stap uit. Het ebook kan je bestellen via deze link ‘Bestel hier het ebook‘.

 

 

Heb je nog vragen? Volg mij dan vooral even op mijn instagram pagina waar ik alle tips deel voor lekkere maaltijden en snacks en nog veel meer leuks :D. Mijn instagram kan je hier vinden @easydailyfoodcom

 

profiel foto instagram

Hi,

Leuk dat jij er bent! Ik ben gek op lekker eten en het delen van heerlijke, gezonde recepten!

Van een gezonde tiramisu tot snelle speculaas cheesecake en meer lekkers!

Ik laat jou graag zien dat je zelfs met deze makkelijke en lekkere recepten gewoon kan afvallen.

Bekijk mijn duidelijke stappenplan hier!

-X- Marijke

Vergeet niet mijn Instagram te volgen @easydailyfoodcom voor dagelijkse recepten en afvaltips!

Webshop