In mijn recepten gebruik ik regelmatig eiwitpoeder. Heel vaak krijg ik de vraag of dit eiwitpoeder ook vervangen kan worden. Of waarom ik überhaupt eiwitpoeder gebruik. Toen ik op instagram vroeg of jullie nog meer vragen hadden over eiwitpoeder kreeg ik ontzettend veel reacties met leuke vragen, Dus ik dacht ik schrijf er een blog over zodat alle informatie gebundeld is. Dus alles wat je over eiwitpoeder wil weten kan je hier vinden. Tenminste, wat ik er van weet :D.
Wat is eiwitpoeder
Ik vind het nog best lastig om het in mijn eigen woorden te omschrijven, want wat is eiwitpoeder? Onderstaande informatie vond ik op de website van myprotein en legt het heel goed uit: “Eiwitpoeder wordt gemaakt door eiwitten uit de gewenste bron (melk, kaas, erwten, rijst, aardappel of een andere bron waar eiwitten in zitten) te onttrekken en vervolgens te filtreren. Het filtreren wordt gedaan om het eiwitpoeder als het ware te ‘strippen’ van alles wat geen eiwit is (bijvoorbeeld vet, koolhydraten, vezels en water) om zo een zo groot mogelijk gedeelte van het poeder uit eiwit te laten bestaan. Je hebt de zogenoemde ‘concentraten’ en ‘isolaten’. Concentraten zijn eiwitpoeders met een eiwitgehalte rond de 80%: er is dus doorgefilterd tot 80% van eiwitpoeder uit eiwit bestaat. Isolaten zijn eiwitpoeders met een eiwitgehalte van rond de 90% of hoger. Er is dus extra lang doorgefilterd. Door deze extra processing zijn isolaat eiwitpoeders duurder dan concentraten.” Bron
Waar is eiwitpoeder goed voor
Eiwitpoeder is een makkelijke manier om eiwitten binnen te krijgen. Wanneer je gevarieerd eet is het niet nodig om je eiwitten door middel van een poeder aan te vullen. Maar eet jij niet zo gevarieerd of sport je regelmatig? Dan is eiwitpoeder een makkelijke manier om je lichaam hoogwaardige eiwitten te geven. Wanneer je sport heb je genoeg eiwitten nodig voor je spierherstel. Zo drink ik zelf vaak na het sporten een eiwitshake voor spierherstel. Maar niet alleen voor spierherstel, en spierbehoud is eiwit belangrijk. Eiwitten bevatten aminozuren, welke weer nodig zijn voor o.a. je immuunsysteem. Dat betekent niet dat je hiervoor eiwitpoeder moet nemen. Eiwitten kan je vinden in je dagelijks eten. Een hele mooie uitleg over waar eiwitten allemaal voor nodig zijn in je lichaam kan je hier vinden op de site van voedingscentrum.
Waarom gebruik ik eiwitpoeder
Waarom ik eiwitpoeder gebruik is om 2 redenen. Reden 1 is dat het helpt bij spierherstel. Nadat ik ben afgevallen ben ik begonnen met sporten. Ik doe fitness/kracht training, gemiddeld 3x per week en drink daarna bijna altijd een eiwitshake voor het spierherstel. Reden 2 is dat het oooooontzettend lekker is. O man, echt je weet niet wat je mist. Dus ook al sport je niet dan kan je gewoon een eiwitshake drinken. Is niet nodig, wel heel lekker. Zo simpel is het eigenlijk. Voor spierherstel en omdat het lekker is.
Welk eiwitpoeder ik gebruik
Er zijn ontzettend veel verschillende soorten eiwitpoeder te koop. Ik ben zelf absoluut geen voedingsdeskundige maar gewoon een consument van eiwitpoeder. Dus ik kan je niet tot in detail de verschillen vertellen. Er zijn veel bekende merken die eiwitpoeders verkopen. Hieronder vergelijk ik de twee meest verkocht eiwitpoeders van Body en fit.com. Hier bestel ik zelf altijd mijn eiwitpoeder en ik kies altijd 1 van de 2 onderstaande opties uit. Dit zijn de 2 eiwitpoeders die ik altijd koop:
Whey perfection – de Whey perfection eiwitpoeder zijn een blend van wei-eiwitisolaat, concentraat en hydrolysaat en is dus een mix. Perfect voor smaakvolle shakes of in baksels want deze variant is in ontzettend veel smaken te krijgen. Per maatschepje die erbij zit) van 28 gram bevat dit eiwitpoeder wanneer je het mengt met water 103 calorieën. Per shake bevat deze 22 gram eiwitten. Klik hier voor de whey perfection.
Whey Isolaat – de Whey isolaat bevat alleen de allerbeste, zuivere en ongedenatureerde “cold processed” ultra gefilterde whey isolaat eiwitten. Dit kan je zien als een luxere en van betere kwaliteit eiwitten. Deze is in iets minder smaken te verkrijgen maar nog steeds genoeg variatie. Per maatschepje (die erbij zit) van 28 gram bevat dit eiwitpoeder wanneer je het mengt met water slecht 99 calorieën. Per shake bevat deze maar liefst 23 gram eiwitten. Deze variant is iets duurder. Klik hier voor de Whey Isolaat.
Wat zit er in eiwitpoeder
In eiwitpoeder zit een wei-eiwitblend, wei-eiwitisolaat en daarnaast verdikkingsmiddel, aroma en zoetstoffen. Je kan ook neutraal eiwitpoeder bestellen. Dit is voor mensen die juist niet houden van een smaaktoevoeging. Ik daarintegen gebruik eiwitpoeder juist voor die heerlijke smaak. Op de achterzijde van elk product kan je bij ingrediënten precies zien wat er in zit.
Kom je aan van eiwitpoeder
Het kan je ondersteunen wanneer je wil afvallen, maar ook wanneer je wil aankomen. Dat klinkt een beetje dubbel misschien maar het is wel waar. Ik heb al eens eerder uitgelegd dat je niet door een bepaald voedingsmiddel aankomt of afvalt. Wanneer je langere tijd meer calorieën eet dan je lichaam nodig heeft kom je aan. Andersom geld hetzelfde, wanneer je langere tijd iets minder calorieën eet dan je nodig hebt val je af. Het eten van veel eiwitten zorgt voor een vol en verzadigd gevoel. Daarbij zijn eiwitten ook gewoon gezond, denk aan kwark, cottage cheese e.d. Het kan je dus helpen tijdens het afvallen omdat het zorgt voor een verzadigd gevoel. Máár een eiwitshake bevat ook gewoon calorieën. Niet extreem veel, maar bevat wel calorieën. Stel nou je wil graag aankomen, dan drink je bijvoorbeeld elke dag een flinke portie van een shake met veel eiwitten, dan kan je eventueel aankomen als je boven je caloriebehoefte zit. Maar drink je de shake en past dit gewoon binnen je calorie totaal dan gebeurt er niks. Je moet het qua calorieën gewoon zien als bijvoorbeeld een koek. Je komt niet aan of je valt niet af door het eten van een koek. Het gaat erom dat het past binnen je calorie totaal. Dus ‘eiwitshakes zijn dikmakers’ is absoluut niet waar.
Eiwitshake maken
Je kan een eiwitshake maken door alleen een schepje eiwitpoeder in een shakebeker te doen met water. Goed schudden en klaar is je eiwitshake. Persoonlijk vind ik die simpele versie echt niet lekker. Wat ik altijd doe is een handje bevroren fruit in de blender doen, hier amandelmelk en water bij doen. Schepje poeder en de blender even laten draaien. Dan krijg je een onvoorstelbaar, luchtige, dikke milkshake die precies zo smaakt als een milkshake van de McDonalds. Echt. Zo ontzettend lekker.
Is eiwitpoeder een maaltijdvervanger
Eiwitpoeder oftewel wheypoeder of ook wel genoemd proteïnepoeder is geen maaltijd vervanger. Er zijn op internet genoeg maaltijdshakes te koop, maar dat is absoluut niet hetzelfde. Sowieso zou ik je echt nooit aanraden om een maaltijd shake te nemen, gewoon normaal eten, met iets minder calorieën dan je nodig hebt en je valt af. Daar heb jij geen knetter zoete, dure, chemische maaltijdshake voor nodig. Echt niet. Hoe ik het gebruik is gewoon als een tussendoortje. Absoluut geen maaltijd of maaltijdvervanger!
Plantaardige eiwitpoeder
Je hebt meerdere soorten eiwitpoeders. Zo heb je dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten. Dus ook wanneer je vegan eten, of minder goed tegen lactose kan zijn er plantaardige eiwitpoeders te krijgen. Ik kreeg regelmatig de vraag hoe het kan dat je buikpijn kan krijgen van eiwitpoeders. Ik heb hier zelf geen last van maar dit kan dus komen door de hoeveelheid lactose in het eiwitpoeder. Zelf heb ik geen plantaardige eiwitpoeders, maar wat ik online lees is dat dit minder romig smaakt en hierdoor iets minder lekker is. Maar dit is natuurlijk altijd persoonlijk.
Recepten met eiwitpoeder
De meest gestelde vraag na het plaatsen van een recept met eiwitpoeder is of het ‘echt nodig is’ in het recept. Die vraag snap ik heel goed. Niet iedereen heeft eiwitpoeder in huis of wil het voor een recept aanschaffen. Begrijpelijk! Maar het eiwitpoeder voegt echt iets toe. Je kan het natuurlijk uit elk recept weglaten, máár dan smaakt het niet zoals het recept bedoeld is. Bijvoorbeeld bij de cheesecake recepten die ik maakte geeft juist het eiwitpoeder het die ‘echt cheesecake’ smaak. Wanneer je het weglaat eet je gewoon kwark met zuivelspread, snap je? Dat is niet de bedoeling. Ook bij de overnight oats geeft juist het eiwitpoeder het recept die fantastische smaak. Eiwitpoeder geeft het namelijk die lekkere zoete vanille (of een andere variant) smaak. Wanneer je het niet gebruikt in het recept is het als een glas ranja zonder dat je er ranja in doet. Het kán, maar dan drink je gewoon water. Snappie? Of is die vergelijking alleen voor mij duidelijk haha. Dus wil je geen eiwitpoeder aanschaffen, wat helemaal begrijpelijk is, dan zou ik er voor kiezen om de recepten met eiwitpoeder gewoon niet te maken.