Eiwitrijke voeding voor niet-sporters

eiwitrijke voeding niet sporters

GASTBLOG  I  MARVIN (VOEDING-EN-FITNESS.NL)

Wanneer je aan (kracht)sport doet zijn eiwitten erg belangrijk. Maar hoe zit dit nu wanneer je eigenlijk helemaal niet zo actief bent? Dit vroeg ik mij al een tijdje af en vroeg Marvin van voeding-en-fitness.nl of hij hier een artikel voor mij over wilde schrijven. Ben jij ook benieuwd naar waarom eiwitten belangrijk zijn?

Wat zijn eiwitten

Wat zijn eiwitten nu precies? Eiwit is één van de drie macronutriënten die ons lichaam gebruikt om energie uit te halen en andere processen in ons lichaam op gang houdt. De andere twee zijn koolhydraten en vetten. Eiwitten (ook wel proteïnen genoemd) zijn een chemische verbinding van aminozuren. Eiwitten behoren tot de bouwstenen van alle cellen. Elke lichaamscel bestaat hoofdzakelijk uit eiwitten, zij bepalen dus in hoge mate de functie en de structuur van ons lichaam.

 

eiwitrijke voeding niet sporters

 

 

Hoeveel eiwitten heb je per dag nodig

Eiwitten zijn erg belangrijk en het is verstandig om voldoende eiwitrijke producten te eten en drinken. Eiwit is dus niet enkel belangrijk voor krachtsporters die gespierder willen worden, maar ook wanneer je weinig actief bent gebruikt jouw lichaam proteïnen om allerlei lichamelijke processen aan te sturen. Echter, wanneer je een actievere levensstijl hebt betekent dit dat jouw lichaam meer eiwit nodig heeft.

Om te bepalen hoeveel eiwitten je nodig hebt kun je de volgende richtlijnen aanhouden;

 • 0,8 1 gram per kilogram lichaamsgewicht voor een niet-sporter
 • 1,2 1,5 gram per kilogram lichaamsgewicht voor een duur-sporter
 • 1,8 2,2 gram per kilogram lichaamsgewicht voor het opbouwen van spiermassa

Wanneer je actiever bent heb je meer eiwit nodig om je spieren te herstellen en om meer spiermassa op te bouwen. Maar wanneer dit helemaal je doel niet is en jij eigenlijk niet zo actief bent kun je met een stuk minder eiwitten goed functioneren. Kijkend naar de richtlijn betekent dit bij een inactief persoon van 70 kg hij of zij 56 70 gram eiwit per dag nodig heeft.

Dit lijkt niet zo heel veel, maar toch blijkt vaak dat mensen moeite hebben om te voldoen aan de dagelijkse richtlijn. De consumptie van koolhydraten ligt veel hoger omdat veel voedingsmiddelen rijk zijn aan koolhydraten (denk aan brood, aardappels en rijst, maar ook aan groenten en fruit). Hoe kun je dan toch zorgen voor het binnenkrijgen van genoeg eiwit?

 

eiwitrijke voeding niet sporters

 

Eiwitrijke voeding

Om aan je dagelijkse eiwitbehoefte te komen kun je de volgende producten toevoegen aan je eetpatroon.

 • Peulvruchten
 • Noten en zaden
 • Vlees
 • Vis
 • Eieren
 • Gevogelte (kip / kalkoen)
 • Zuivel (melk / yoghurt / Franse magere kwark)

Zoals je ziet bevatten vooral dierlijke producten veel eiwitten. Voor veganisten kan het dus lastig zijn om genoeg eiwit te consumeren. Een eiwitshake kan dan helpen om een flinke dosis eiwitten binnen te krijgen. Voor niet-sporters is het over het algemeen niet nodig om deze te gebruiken, aangezien zij uit normale gevarieerde voeding ook voldoende proteïne kunnen halen

eiwitrijke voeding niet sporters

De functie van eiwit in ons lichaam

Eiwitten zijn dus de bouwstenen van alle cellen in ons lichaam. Oké dat klinkt belangrijk, maar wat zijn nu de precieze functies van eiwit in ons lichaam?

Als we kijken naar de functie van eiwitten zijn de belangrijkste functies;

 • Bescherming en afweer
 • Beweging en spieren
 • Structuuropbouw en instandhouding
 • Sturing en regulering lichaamsprocessen
 • Transport

 

Wil jij nog meer weten over eiwitrijke voeding?

Check dan Marvin’s site www.voeding-en-fitness-.nl! Hier is ontzettend veel informatie te vinden over dit onderwerp en sportvoeding. Bedankt Marvin, voor het schrijven van dit artikel.  Het is nu duidelijk waarom eiwitrijke voeding goed voor je is en hoe je hier door middel van voeding aan kan komen!

 

Hoe zorg jij dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt?

 

 

profiel foto instagram

Hi,

Leuk dat jij er bent! Ik ben gek op lekker eten en het delen van heerlijke, gezonde recepten!

Van een gezonde tiramisu tot snelle speculaas cheesecake en meer lekkers!

Ik laat jou graag zien dat je zelfs met deze makkelijke en lekkere recepten gewoon kan afvallen.

Bekijk mijn duidelijke stappenplan hier!

-X- Marijke

Vergeet niet mijn Instagram te volgen @easydailyfoodcom voor dagelijkse recepten en afvaltips!

Webshop