Etiketten lezen, hoe doe je dat?

etiketten lezen hoe doe je dat

Etiketten lezen, hoe doe je dat? Het is niet moeilijk om te doen maar het is handig om te weten waar je naar moet kijken. Ben jij bezig om bewustere keuzes te maken voor je voeding? Dan is het handig dat je zelf aan de hand van een etiket kan zien of een voedingsmiddel wel of niet in jouw eetpatroon past.

 

Hoeveel calorieën zitten er bijvoorbeeld in dat ene koekje, of in dat ene broodbeleg? Ik leg je uit hoe je dit kan zien aan de hand van een aantal tips voor etiketten lezen. Dus etiketten lezen, hoe je dat? Nou zo dus 🙂

 

 

Tip 1: bekijk de achterkant van de verpakking ipv de voorkant

etiketten lezen hoe doe je dat

De eerste tip is, kijk niet op de voorkant van een verpakking maar op de achterkant. Op de voorkant kan bijvoorbeeld staan ’40 % minder suiker’, maar zodra je de voedingswaarde op de achterkant van het etiket leest kan je zien hoeveel suiker er nu nog steeds in zit. Of als er staat ‘nú, met nog meer groente’. Dan kan je achterop het etiket zien of er echt zoveel groente in het product zit.  Ik neem voor dit hele artikel even een etiket van een fles mayonaise.

 

 

Tip 2: Ingrediënten

etiketten lezen hoe doe je dat

De ingrediënten staan vermeld onder, jawel, het kopje ‘Ingrediënten’. Maar wat je misschien niet wist is dat het op volgorde staat van de hoeveelheid die ervan in het product zit. Als je kijkt naar bovenstaande foto zie je dat als eerste het ingrediënt ‘water’ vermeld staat. Daar zit dus het meeste van in dit product. Gevolgd door raapolie, suiker en azijn enzovoort. De ingrediënten zijn dus vernoemd op basis van de aanwezige hoeveelheid in het product.

 

Tip 3: calorieën

etiketten lezen hoe doe je dat

Als je mij al langer volgt dan weet je dat ik een groot fan ben van het bijhouden van je calorieën wanneer je wil afvallen. Maar dan moet je wel weten hoe je goede keuzes kan maken op dit front. De calorieën kan je vinden in het tabel met de voedingswaarde. In het geval van deze mayonaise zijn de hoeveelheden weergegeven per 100 ml. Dit is meestal het geval. Soms staat er in het tabel ook de voedingswaarde aangegeven per portie, bv 15 gram. Let erop dat je in de juiste kolom kijkt. De calorieën staan achter ‘Energie’, boven aan in het tabel. Eerst staat er in het geval van dit etiket 775 KJ. En daarna 186 kcal. Wat kilocalorie betekent, of kort gezet calorie. Wanneer je het hebt over calorieën tellen dan kijk je niet naar KJ. Maar naar kcal. Het laatste dus wat tussen haakjes staat. Dit is op elk etiket hetzelfde. Kortom deze mayonaise bevat per 100 ml 186 calorieën.

 

Tip 4: Vergelijken

etiketten lezen hoe doe je dat

Bovenstaand tabel bevat links de mayonaise van Remia Fritesaus halfvol. Rechts een tube mayonaise van het AH merk. Links geeft de voedingswaarde per 100ml toe, rechts ook, maar óók per 15 ml. In dit geval is die 15 ml een gemiddelde portie. Maar als je deze beide mayonaises wil vergelijken moet je dus de beide tabellen bekijken van 100ml. Zo zie je dat de linker per 100 ml 186 calorieën bevat, en de rechter mayo 618 calorieën, wat een verschil heh. Dus wanneer je bijvoorbeeld de linker mayonaise koopt, ipv de rechter, dan bespaar je al veel onnodige calorieën terwijl je toch hetzelfde eet.

 

Tip 5: Wat staat er nog meer op

Naast het vergelijken van de calorieën kan je ook kijken of een bepaald product bijvoorbeeld veel eiwitten bevat. Ik kijk hier vaak naar (niet bij een mayonaise haha maar gewoon als voorbeeld) omdat ik veel aan krachttraining doe en eiwitten nodig heb voor mijn spierherstel. Daarbij vullen eiwitten heel goed waardoor je er langer vol van zit. Let je op je suikerinname? Dan kan je producten gaan vergelijken op basis van de hoeveelheid suiker die erin zit. Ik zelf let eigenlijk alleen op het aantal calorieën wanneer ik een product beoordeel. Maar je kan op meer dingen letten, maar net wat jij belangrijk vindt!

 

—-

 

Heb je nog meer vragen over etiketten lezen? Stel je vraag dan op instagram @easydailyfoodcom.

 

EASY DAILY FOOD

 

easy daily foodHi,

Wat leuk dat jij hier bent!

Ik deel hier al mijn lekkere, makkelijke en gezonde recepten! Denk aan een gezonde tiramisu, een snelle speculaas cheesecake en nog veel meer 😀

Daarnaast deel ik veel tips & tricks over afvallen zonder dieet. Bekijk hiervoor vooral ook even mijn ebook!

Zoek je een specifiek recept? Via de zoekfunctie rechts bovenin kan je het makkelijk vinden. Verder kan je hier van alles vinden, van lekkere weekmenu’s tot gezonde snacks en toetjes.

ENJOY!

-X- Marijke

Webshop

We Mogen Weer 2022We Mogen Weer 2022