Etiketten lezen, hoe doe je dat?

etiketten lezen hoe doe je dat

Etiketten lezen, hoe doe je dat? Het is niet moeilijk om te doen maar het is handig om te weten waar je naar moet kijken. Ben jij bezig om bewustere keuzes te maken voor je voeding? Dan is het handig dat je zelf aan de hand van een etiket kan zien of een voedingsmiddel wel of niet in jouw eetpatroon past.

 

Hoeveel calorie├źn zitten er bijvoorbeeld in dat ene koekje, of in dat ene broodbeleg? Ik leg je uit hoe je dit kan zien aan de hand van een aantal tips voor etiketten lezen. Dus etiketten lezen, hoe je dat? Nou zo dus ­čÖé Oh en heb je nu helemaal geen zin om etiketten te lezen? Dan heb ik hier een handige boodschappenlijst voor je. Hierin vind je allemaal caloriearme boodschappen tips!

 

 

Tip 1: bekijk de achterkant van de verpakking ipv de voorkant

etiketten lezen hoe doe je dat

De eerste tip is, kijk niet op de voorkant van een verpakking maar op de achterkant. Op de voorkant kan bijvoorbeeld staan ’40 % minder suiker’, maar zodra je de voedingswaarde op de achterkant van het etiket leest kan je zien hoeveel suiker er nu nog steeds in zit. Of als er staat ‘n├║, met nog meer groente’. Dan kan je achterop het etiket zien of er echt zoveel groente in het product zit.┬á Ik neem voor dit hele artikel even een etiket van een fles mayonaise.

 

 

Tip 2: Ingredi├źnten

etiketten lezen hoe doe je dat

De ingredi├źnten staan vermeld onder, jawel, het kopje ‘Ingredi├źnten’. Maar wat je misschien niet wist is dat het op volgorde staat van de hoeveelheid die ervan in het product zit. Als je kijkt naar bovenstaande foto zie je dat als eerste het ingredi├źnt ‘water’ vermeld staat. Daar zit dus het meeste van in dit product. Gevolgd door raapolie, suiker en azijn enzovoort. De ingredi├źnten zijn dus vernoemd op basis van de aanwezige hoeveelheid in het product.

 

Tip 3: calorie├źn

etiketten lezen hoe doe je dat

Als je mij al langer volgt dan weet je dat ik een groot fan ben van het bijhouden van je calorie├źn wanneer je wil afvallen. Maar dan moet je wel weten hoe je goede keuzes kan maken op dit front. De calorie├źn kan je vinden in het tabel met de voedingswaarde. In het geval van deze mayonaise zijn de hoeveelheden weergegeven per 100 ml. Dit is meestal het geval. Soms staat er in het tabel ook de voedingswaarde aangegeven per portie, bv 15 gram. Let erop dat je in de juiste kolom kijkt. De calorie├źn staan achter ‘Energie’, boven aan in het tabel. Eerst staat er in het geval van dit etiket 775 KJ. En daarna 186 kcal. Wat kilocalorie betekent, of kort gezet calorie. Wanneer je het hebt over calorie├źn tellen dan kijk je niet┬ánaar KJ. Maar naar kcal. Het laatste dus wat tussen haakjes staat. Dit is op elk etiket hetzelfde. Kortom deze mayonaise bevat per 100 ml 186 calorie├źn.

 

Tip 4: Vergelijken

etiketten lezen hoe doe je dat

Bovenstaand tabel bevat links de mayonaise van Remia Fritesaus halfvol. Rechts een tube mayonaise van het AH merk. Links geeft de voedingswaarde per 100ml toe, rechts ook, maar ├│├│k per 15 ml. In dit geval is die 15 ml een gemiddelde portie. Maar als je deze beide mayonaises wil vergelijken moet je dus de beide tabellen bekijken van 100ml. Zo zie je dat de linker per 100 ml 186 calorie├źn bevat, en de rechter mayo 618 calorie├źn, wat een verschil heh. Dus wanneer je bijvoorbeeld de linker mayonaise koopt, ipv de rechter, dan bespaar je al veel onnodige calorie├źn terwijl je toch hetzelfde eet.

 

Tip 5: Wat staat er nog meer op

Naast het vergelijken van de calorie├źn kan je ook kijken of een bepaald product bijvoorbeeld veel eiwitten bevat. Ik kijk hier vaak naar (niet bij een mayonaise haha maar gewoon als voorbeeld) omdat ik veel aan krachttraining doe en eiwitten nodig heb voor mijn spierherstel. Daarbij vullen eiwitten heel goed waardoor je er langer vol van zit. Let je op je suikerinname? Dan kan je producten gaan vergelijken op basis van de hoeveelheid suiker die erin zit. Ik zelf let eigenlijk alleen op het aantal calorie├źn wanneer ik een product beoordeel. Maar je kan op meer dingen letten, maar net wat jij belangrijk vindt!

 

—-

 

Heb je nog meer vragen over etiketten lezen? Stel je vraag dan op instagram @easydailyfoodcom.

profiel foto instagram

Hi,

Leuk dat jij er bent! Ik ben gek op lekker eten en het delen van heerlijke, gezonde recepten!

Van een gezonde tiramisu tot snelle speculaas cheesecake en meer lekkers!

Ik laat jou graag zien dat je zelfs met deze makkelijke en lekkere recepten gewoon kan afvallen.

Bekijk mijn duidelijke stappenplan hier!

-X- Marijke

Vergeet niet mijn Instagram te volgen @easydailyfoodcom voor dagelijkse recepten en afvaltips!

Webshop