Hoe bereken je je calorie inname?

Hoe bereken je je calorie inname

Ik heb in de afgelopen 5 jaar meerdere pogingen gedaan om af te vallen. Ik probeerde o.a. koolhydraatarm eten. Ik heb hier veel recepten over gemaakt, waaronder deze koolhydraatarme broccoli ovenschotel. Het best bekeken recept op mijn website ooooit! Maar ik dwaal af. Ten eerste vind ik koolhydraatarm (kha) eten ongezond. Je eet veel vetten ipv koolhydraten en dit past niet bij mij. Daarbij viel ik geen gram af. Niks voor mij dus. Maar wat dan wel? Nou geen dieet in ieder geval. Voor mij werkt het niet om mijzelf iets te verbieden. Zodra ik van mijzelf geen chocola meer ‘mag’, kan ik aan niks anders meer denken.

 

 

Calorieën tellen

Voor mij een schot in de roos, calorieën tellen. Ik ben iemand die graag controle heeft over dingen en alles graag goed geregeld heeft. Dus het bijhouden van mijn calorie inname gaf mij een soort gevoel van controle. Of in ieder geval dat ik invloed had op mijn afval proces omdat het meetbaar is. Sinds ik op instagram gestart ben met het delen van mijn eigen ervaringen hiermee, en hier info over deel, krijg ik regelmatig kritiek. Dit gaat vooral over het feit dat ik dit geen dieet noem. Ik leg je graag uit waarom ik dit echt geen dieet vind. Bij een dieet denk je aan een tijdelijk eetpatroon waarin je kei en keihard je best doet om binnen een bepaalde tijd gewicht te verliezen. Zodra je dit doel behaald hebt ben je klaar. Tijdens deze dieet periode mag je van alles niet, zoals chips, koek, taart enzovoort. Want neeee je bent bezig met afvallen en met een dieet. Calorieën tellen is precies om die redenen geen dieet. Je verbied jezelf namelijk niks. Je kan eten wat je wil zolang je maar een klein calorietekort houd.

 

 

Koekjes dieet

Via instagram stuurde Liesbeth mij een link van een man die een koekjes dieet heeft gedaan. Klinkt te mooi om waar te zijn toch? Ik zal de link hier even plaatsen zodat je het zelf na kan lezen als je dat wil. Maar het gaat erom dat hij een bepaald aantal calorieën voor zichzelf heeft besloten, in zijn geval 1800. En in die 1800 calorieën at hij alleen maar koekjes en 1 eiwitshake per dag. *spoiler alert* Hij viel nog steeds af! Nu wil ik je dit niet aanraden hoor, maar ter illustratie om te laten zien dat wanneer je een calorie tekort aanhoud, je afvalt. Zo simpel is het.

Hoe bereken je je calorie inname

Hoe ik het heb gedaan

Via de app, MyFitnesPall vulde ik bij het aanmelden in, dat ik wat wou afvallen samen met mijn gegevens en daar kwam een aantal calorieën uit dat ik per dag zou moeten eten. Dit was volgens mij rond de 1450. Nou echt, dit is (voor mij) veel te weinig. Ik heb dit daarom handmatig aangepast in de app naar 1750 calorieën per dag. De ene dag zat ik hieronder. Maar soms ging ik eroverheen en at ik 1800 of 1850 calorieën. Al mijn eetdagboeken met ‘dag voorbeelden’ kan je hier terug vinden.

In de app vul je alles in wat je eet. Belangrijk is om dit niet in te schatten maar echt te wegen en meten met een keukenweegschaal. Alleen daarin maak je al grote stappen. Als je binnen die calorieën blijft die bij jouw lichaam passen dan val je af. Echt. Dus of je die calorieën nu ‘invult’ met broodjes pindakaas met hagelslag of met salades, dat maakt niks uit. Alleen zijn broodjes pindakaas veel hoger en calorieën dus zit je eerder aan je max voor die dag, snap je?

 

Hoe bereken je je calorie inname

Online kan je er veel rekenmethodes voor vinden om dit te doen. De ene geeft een heel laag aantal aan en de andere een iets hogere Dit komt omdat het een schatting is. Het hangt af van leeftijd en gewicht e.d. Dus houd je niet te strak vast aan een berekening. Ik heb wel berekeningen voor mijzelf gezien waarbij de ene uitkwam op 1350 kcal (veeeeeeel te laag) en de ander op 1900 (voor mij te veel). Dus wanneer je begint is het ook even aanvoelen. Heb je teveel honger? Zet je calorie inname voor de dag dan iets omhoog. Val je na 2 weken strikt afmeten en afwegen van je eten niks af (niet spijbelen haha), dan zet je de calorie iets naar beneden.

  • Op de website berekenen.nl (zoek dan op BMR berekenen) kan je een goede berekening vinden van je BMR (Basic Metabolic Rate). Let op, je kan kiezen tussen ‘BMR mannen’ ‘BMR vrouwen’ en  ‘BMR berekenen’. Kies de laatste, daar kan je ook invullen hoe actief je bent. Je BMR is de energie die je per dag verbruikt in rust, uitgerekend aan de hand van jouw lichaam en gegevens. Dus stel je hebt alles ingevuld en jouw calorie inname zou 2000 moeten zijn. Wanneer je wil afvallen moet je zorgen voor een klein calorie tekort van ongeveer 250 calorieën. Dus ipv 2000 ga je de limiet zetten op 1750 calorieën per dag. Dan heb je dus een klein calorietekort waardoor je afvalt.

Hoe bereken je je calorie inname

Er is nog een manier:

  • Gebruik de app MyFitnessPall en voer bijvoorbeeld 4 dagen lang in wat je nu eet. Dus gewoon zoals je eet, zonder dat je probeert af te vallen. Wanneer je bijvoorbeeld uitkomt op 2300 kcal dan kan je er voor kiezen om te proberen om 2000 kcal per dag te gaan eten. Zo kom je er geleidelijke in en kan je er aan wennen.

 

Tot slot

Vind je bovenstaande informatie nog niet helemaal duidelijk? In mijn ebook ‘afvallen zonder dieet’ leg ik alles stap voor stap uit. Het ebook kan je bestellen via deze link ‘Bestel hier het ebook‘.

Heb je nog vragen? Volg mij dan vooral even op mijn instagram pagina waar ik alle tips deel voor lekkere maaltijden en snacks en nog veel meer leuks :D. Mijn instagram kan je hier vinden @easydailyfoodcom

 

EASY DAILY FOOD

—–

profiel foto instagram

Hi,

Leuk dat jij er bent! Ik ben gek op lekker eten en het delen van heerlijke, gezonde recepten!

Van een gezonde tiramisu tot snelle speculaas cheesecake en meer lekkers!

Ik laat jou graag zien dat je zelfs met deze makkelijke en lekkere recepten gewoon kan afvallen.

Bekijk mijn duidelijke stappenplan hier!

-X- Marijke

Vergeet niet mijn Instagram te volgen @easydailyfoodcom voor dagelijkse recepten en afvaltips!

Webshop