Hoeveel calorieën moet ik eten om af te vallen?

Hoeveel calorieën mag ik eten om af te vallen

Wanneer je je afvraagt: “Hoeveel calorieën moet ik eten om af te vallen?”, ben je niet alleen. Het is een vraag die veel mensen bezighoudt die graag wat kilo’s willen verliezen. Het antwoord is niet zo eenvoudig als een vast getal, omdat de caloriebehoefte voor iedereen anders is. Maar geen zorgen, ik ga je helpen om een beter inzicht te krijgen in hoe je dit voor jezelf kunt uitvinden.

 

Hoeveel calorieën heb ik nodig op een dag?

Eigenlijk is het heel simpel: afvallen draait om het creëren van een calorietekort. Maar wat is nou eigenlijk een calorietekort? Je hebt een calorie tekort wanneer je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt. Maar hoeveel minder? Dat hangt af van verschillende factoren, zoals je huidige gewicht, je lengte, je leeftijd en hoeveel je beweegt. Er is dus geen vast staand aantal calorieën wat je moet eten om af te vallen. Dit is voor iedereen verschillend.

calorieën en afvallen

 

Caloriebehoefte berekenen: waar begin je?

Om te beginnen met afvallen, is het belangrijk om je dagelijkse caloriebehoefte te kennen. Hoeveel calorieën heeft jouw lichaam nodig om goed te kunnen functioneren. Wanneer je bezig wil met gewicht verliezen en dus afvallen moet je ervoor zorgen dat je iets minder calorieën binnen krijgt dan je nodig hebt. Zolang je hieronder blijft, zul je afvallen.

 

Maar hóe bereken je nou je calorie inname?

Het is dus echt heel belangrijk om voor jou persoonlijk uit te rekenen hoeveel calorieën je nodig hebt. Maar hoe doe je dit? Je kan online rekentools vinden om dit uit te rekenen. Er zijn veel verschillende websites waarop je dit kan doen. Elke berekening zal een schatting zijn. In mijn ‘afvallen zonder dieet’ stappenplan leg ik mijn favoriete berekening uit en laat ik je zien hoe ik zorg voor een calorietekort. Heb je behoefte aan een duidelijk plan om af te vallen, bekijk mijn stappenplan dan hier.afvallen zonder dieet

Voorbeeld

Stel jouw calorie inname om op gewicht te blijven is 1975 calorieën. Wanneer je dit elke dag zou eten blijf je op gewicht. Eet je dagelijks 2400 calorieën dan kom je aan. Ga je onder het aantal van 1975 zitten dan val je af. je hebt al een calorietekort wanneer je 250 calorieën minder eet. Sommige mensen kiezen voor een calorietekort van 500. Stel je doet dat dan is de berekening: 1975 – 500 = 1475. Dit is het getal wat je elke dan aan calorieën zou kunnen eten zodat je afvalt. Ik vind dit echt heel weinig. Mijn berekening zou zijn 1975 – 250= 1725. Het afvallen gaat dan geleidelijker en langzamer waardoor je het vol kan houden en je écht langdurige verandering gaat zien. 

 

Tips voor het creëren van een calorietekort:

Je hebt vast wel eens gehoord van zogenaamde crashdiëten, waarbij je ineens heel weinig gaat eten. Het resultaat: je valt af. Maar dit is geen gezonde manier van afvallen én het is niet vol te houden. Doe het jezelf gewoon weg niet aan en ga echt leren hoe voeding werkt en ga langzaam afvallen. Hoe begin je dan wel? Pak het op deze manier aan:

  • bereken je calorie inname
  • download een app waarmee jij je voeding gaat bijhouden
  • bekijk waar bij jou de meeste calorieën naar toe gaan en zoek hier een calorie arme vervanging voor
  • ga niet ineens alleen maar sla en wortelen eten, daar ga je echt niet gelukkig van worden.

En het allerbeste nieuws is dus: ook tijdens het afvallen mag je alles eten wat je wilt. Ja, echt alles, ook een stuk taart of een lekker koekje! Bekijk hier mijn lijstje van koekjes met weinig calorieën. Zo lang je onder het door jou berekende aantal calorieën blijft, zul je afvallen. En bewegen helpt weer bij het verbranden van extra calorieën. Zelf ben ik groot fan van wandelen. Het is laagdrempelig, je kunt het altijd en overal doen, en het is nog gratis ook.

hoeveel calorieën mag ik eten om af te vallen

 

Afvallen zonder dieet

Zelf ben ik 13 kilo afgevallen met gewoon normaal eten. Geen gekke diëten en gewoonweg letten op mijn calorie inname. Maar ik kan mij heel goed voorstellen dat je denkt: ‘uhh ja maar hoe begin ik nou?!’. Het gaat jou pas lukken als je een duidelijk plan hebt. Starten met de hoop dat je gaat afvallen gaat jou geen resultaat opleveren. In mijn stappenplan ‘Afvallen zonder dieet’ laat ik jou in een paar simpele stappen zien hoe je dit doet.

Wat je verder krijgt in mijn stappenplan:

  • lijsten met lekkere, caloriearme snacks.
  • een duidelijk plan over hoe je dit nu echt gaat doen
  • een makkelijk te volgen
  • tips om de beste keuzes te maken in de supermarkt.
  • meer dan 20 superlekkere recepten die snel & makkelijk te maken zijn.
  • tips om met normale voeding af te vallen, zonder ingewikkelde diëten en zonder hongergevoel.

Ik heb inmiddels al meer dan 2.400 vrouwen geholpen in hun eeuwige strijd tegen de kilo’s, hoor jij daar straks ook bij? Bekijk mijn stappenplan hieronder en gun jezelf gemak. Je hoeft het niet allemaal alleen uit te zoeken:

hoeveel calorieën moet ik eten om af te vallen

 

Het belang van realistische doelen stellen en volhouden

Als laatste wil ik je nog graag meegeven hoe belangrijk het is om realistische doelen te stellen als het gaat om gewichtsverlies. Verwacht geen wonderen op korte termijn, wees geduldig en focus op het maken van gezonde keuzes op lange termijn. Het is ook belangrijk om te onthouden dat afvallen niet altijd in een rechte lijn verloopt en dat er ups en downs zullen zijn. Het is cruciaal om gemotiveerd te blijven en niet op te geven bij tegenslagen. Het creëren van een ondersteunend netwerk van vrienden, familie of zelfs online gemeenschappen kan enorm helpen bij het volhouden van je afslankdoelen. Wil je hier hulp bij? Volg mij dan op instagram voor al mijn tips over motivatie, het volhouden en lekkere en makkelijke recepten!

easy daily food

profiel foto instagram

Hi,

Leuk dat jij er bent! Ik ben gek op lekker eten en het delen van heerlijke, gezonde recepten!

Van een gezonde tiramisu tot snelle speculaas cheesecake en meer lekkers!

Ik laat jou graag zien dat je zelfs met deze makkelijke en lekkere recepten gewoon kan afvallen.

Bekijk mijn duidelijke stappenplan hier!

-X- Marijke

Vergeet niet mijn Instagram te volgen @easydailyfoodcom voor dagelijkse recepten en afvaltips!

Webshop