Koolhydraatarm eten, waarom?

koolhydraatarm eten waarom

Koolhydraatarm eten is een hype, toch? Geef toe, dat denk jij stiekem ook. Ik in ieder geval wel. Tenminste dat dácht ik. Ik ben zo iemand die bij elk dieet wat op dat moment populair is roept, wát een oooooonzin. Ga gewoon normaal eten, meer groente, minder zoetigheid en alles met mate. Wanneer mensen mij vroegen of ik ook Koolhydraatarme recepten op mijn blog had staan zei ik altijd, joh ga lekker gewoon van alles iets minder eten en iets gezonder. Helemaal niet nodig dat koolhydraatarme eten. Dus als ik dat ook tegen jou gezegd heb dan geef ik bij deze toe dat ik mij er gewoon niet goed genoeg in verdiept had. I apoligize.. 😀

 

Nee grapje, natuurlijk moet iedereen lekker zelf weten wat hij wel of niet eet. Als jij elke dag een hele taart op wil eten zeg ik; lekker doen. Maar twijfel jij of koolhydraatarm eten iets voor jou is? Lees dan zeker even verder. O en voordat je verder leest, ik ben absoluut geen voedingsdeskundige of diëtist. Ook wil ik niemand ‘overtuigen’ om koolhydraatarm te gaan eten. Wel heb ik mij onlangs behoorlijk ingelezen over dit onderwerp en deel ik graag mijn verworven info met jou!

 

Koolhydraatarm eten, waarom?

Wanneer je al langere tijd op mijn blog komt weet je dat ik houd van snelle en gezonde maaltijden. Sinds 10 jaar eet ik geen vlees meer omdat ik altijd enorm veel buikpijn had. Nadat ik stopte met het eten van vlees was de buikpijn al enorm verminderd. Toen ik daarna ook ging letten op het verminderen van vet eten zoals patat, slagroom, vette sausjes en dat soort dingen was mijn buikpijn verdwenen als sneeuw voor de zon. YES! Sinds een jaar eet ik ook geen vis meer, niet om gezondheidsredenen maar gewoon omdat ik dat niet wil, en kan ik wel zeggen dat ik veel bezig ben met het lezen over gezonde voeding. Zo ben ik erg geïnteresseerd in wat voeding met je lichaam doet en hoe je lichaam op verschillende dingen reageert.

 

Oke, nu weet je dat ik graag gezond eet en naar mijn mening een gezond eetpatroon heb. Toch blijven die vervelende zwangerschapskilo’s maar plakken ondanks mijn gezonde eetgewoonten. Mijn kleine ventje is nog maar 3 maanden maar toch merk ik dat die paar kilo’s van de tweede zwangerschap iets hardnekkiger zijn dan bij mijn 1e kindje haha. Ik kwam bij toeval een artikel tegen over koolhydraatarm eten en ik las er zoveel goede dingen over dat ik het graag wilde proberen, in de categorie baat het niet dan schaad het niet!

koolhydraatarm eten waarom

Wat zijn koolhydraten eigenlijk?

Ik dacht altijd dan koolhydraten alleen pasta, aardappelen en (witte) rijst waren. Maar suikers zijn ook koolhydraten. Eigenlijk zit in bijna alles koolhydraten maar is er dus een groot verschil tussen goede en slechte koolhydraten. Een koolhydraatarm dieet betekend dus ook niet dat je helemaal geen koolhydraten meer eet maar je inname wel behoorlijk beperkt. Het internet staat vol met lijsten met voedingsmiddelen die wel en niet passen in een koolhydraatarm dieet/levensstijl dus dat laat ik achterwege. Maar wel geef ik even een korte opsomming van voedingsmiddelen die je niet eet tijdens een koolhydraatarm dieet:

  • brood
  • crackers
  • pasta
  • noodles
  • witte rijst
  • aardappelen

Maar dus ook

  • taart, koek, snoep
  • suiker in het algemeen
  • bewerkte producten
  • pakjes en zakjes voor saus & kruiden

 

Verder eet je vooral heel veel groente en eiwitten. Voor mij als vegetariër was dit behoorlijk zoeken want in veel vleesvervangers zitten ook enorm veel koolhydraten.

koolhydraatarm eten waarom

Voordelen van koolhydraatarm eten

Doordat wij bijna allemaal veel te veel koolhydraten binnen krijgen, krijgt je lichaam eigenlijk teveel brandstof  binnen. Je lichaam slaat dit op als vet. Zodra je minder koolhydraten gaat eten kan je lichaam de voeding (brandstof) gaan gebruiken waar het voor bedoeld is, namelijk het functioneren van je lichaam en om te bewegen . Hierdoor zorg je ervoor dat je lichaam vet gaat verbranden waar het normaal ‘niet aan toe komt’ omdat je lichaam simpel weg  de verbranding begint met koolhydraten. Krijg je hier dus veel te veel van binnen, dan blijft je lichaam dit gebruiken en slaat de rest van de kooldraten op als vet. Maar het verminderen van je vetpercentage is zeker niet het enige voordeel van koolhydraatarm eten. Wanneer je de inname van koolhydraten namelijk behoorlijk verminderd schijn je veel minder moe te zijn en krijg je meer energie. Het is een lang en technisch verhaal, maar van het eten van koolhydraten kan je een behoorlijk ‘dip’ krijgen. Bijvoorbeeld na het eten van een stevige maaltijd, sloom en moe op de bank hangen.

 

Herkenbaar? Daarom ben ik sinds kort begonnen met koolhydraatarm eten. Ik ben namelijk erg benieuwd wat koolhydraten precies met mij doen en ben ik benieuwd of ik mij energieker voel en minder moe. Ook ben ik natuurlijk benieuwd of het koolhydraatarme eten iets doet voor de kilo’tjes die na de zwangerschap zijn blijven kleven! Het zijn er niet veel maar een paar kilo’s minder is altijd mooi meegenomen. Binnenkort schrijf ik hoe het koolhydraatarme eten mij tot nu toe is bevallen en of ik echt merk dat het voordelen heeft.

 

Benieuwd wat ik nu zo al eet? Volg mij dan vooral op Instagram waar ik regelmatig foto’s deel van mijn eten. Ook kwam  dit koolhydraatarme weekmenu vorige week online. Want ik eet dus nu niet alleen koolhydraatarm, maar ook nog eens vegetarisch (deed ik al jaren). Die combi is een behoorlijke uitdaging kan ik je vertellen 🙂

 

 

Ben jij bekend met koolhydraatarm eten? En dacht jij stiekem ook dat het gewoon een hype was? Ben benieuwd. En heb je nog tips, dan zijn die van harte welkom want ik ben tenslotte een beginner op koolhydraatarm gebied!

 

 

Afbeeldingen zijn afkomstig van Pixabay.com

 

 

profiel foto instagram

Hi,

Leuk dat jij er bent! Ik ben gek op lekker eten en het delen van heerlijke, gezonde recepten!

Van een gezonde tiramisu tot snelle speculaas cheesecake en meer lekkers!

Ik laat jou graag zien dat je zelfs met deze makkelijke en lekkere recepten gewoon kan afvallen.

Bekijk mijn duidelijke stappenplan hier!

-X- Marijke

Vergeet niet mijn Instagram te volgen @easydailyfoodcom voor dagelijkse recepten en afvaltips!

Webshop