Meringue schuimpjes maken

meringue schuimpjes maken

Zelf schuimpjes maken moeilijk? Dat dacht ik altijd wel maar dat is dus helemaal niet zo. Toen ik nog klein was waren mijn favoriete snoepjes de schuimpjes die je rond de kersttijd in de winkel kan kopen. En dan vooral de witte en de roze schuimpjes vond ik zo ontzettend lekker. Bomvol suiker, maar de schuimpjes smelten zo lekker in je mond. Ik ben er gek op!

 

Om deze schuimpjes zelf te maken heb je maar 2 ingrediënten nodig, namelijk suiker en eiwitten. Meer niet! Het is dus ook nog eens heel goedkoop om deze schuimpjes zelf te maken. Maar er zijn wel een aantal dingen die je moet onthouden als je hiermee aan de slag gaat. Maat als je deze tips volgt kunnen de schuimpjes absoluut niet mislukken. Dus voordat ik begin met het recept noem ik eerst alle tips even op om ervoor te zorgen dat deze schuimpjes absoluut niet kunnen mislukken!

 meringue schuimpjes maken

Tips voor schuimpjes maken
 • Het recept moet het dubbele aantal gram suiker bevatten dan de eiwitten. Dus weeg altijd de eiwitten af om zeker te weten hoeveel suiker je moet toevoegen. Voorbeeld: zijn de eiwitten samen 62 gram? Dan moet je 124 gram suiker afwegen.
 • Zorg ervoor dat álles waar je de schuimpjes mee gaat maken, vetvrij is. Dus de mixer, de mixkom, de spatel, alles! Dit doe je door alles af te nemen met een stukje keukenrol met een beetje azijn of citroensap erop. Denk erom dat je er hierna niet meer met je vingers aan zit, zodat ze vet vrij blijven.
 • De eiwitten moet goed gescheiden zijn van het eigeel, als er een beetje eigeel bij het eiwit komt dan kun je de eiwitten niet goed opkloppen.
 • Voeg de suiker beetje bij beetje toe en zorg ervoor dat het suiker goed opgenomen wordt door het eiwit tijdens het kloppen voordat je meer suiker toevoegt.
 • Zet de oven niet de hoog, want dan kunnen de witte schuimpjes licht bruin verkleuren. Zet de oven liever iets lager en bak de schuimpjes dan iets langer.

 

Oke, alle tips gelezen? Dan kan het echt niet meer mislukken, trust me. En wil je gekleurde schuimpjes maken? Dan kan je eventueel tijdens het mixen een beetje kleurstof toevoegen, heb ik niet gedaan maar ik zou zeggen leef je uit! wil je graag mooie kransen spuiten van de meringue schuimpjes? Dan kan je het eiwitschuim in een spuitzak doen en op die manier mooie vormpjes maken. Ik gebruik gewoon een lepel, lekker makkelijk en rustiek ;).

 

Recept is voor ongeveer 12 schuimpjes

Ingrediënten

 • 2 eiwitten (in dit geval was dit 62 gram)
 • 120 gram suiker (in dit geval 124 gram suiker = dubbele van het eiwit)

 

Bereiding

 1. Maak alles waar je mee gaat werken vet vrij (zie tips). Zet de oven aan op 90 graden, haal de bakplaat er alvast uit en leg hier bakpapier op.
 2. Begin met het kloppen van de eiwitten met de mixer. Zijn de eiwitten stijf geklopt? Dit kan je zien door de mixer omhoog te tillen. De eiwit pieken die dan ontstaan moet recht op blijven staan maar het uiteinde mag ombuigen. Gelukt?
 3. Voeg dan nu beetje bij beetje het suiker toe aan de eiwitten terwijl je tussendoor blijft mixen tot het suiker opgenomen is, voordat je meer suiker toevoegt.
 4. Alle suiker opgenomen in de eiwitten? Dan kan je er nu met een (vetvrije) lepel hoopjes van scheppen op de bakplaat. De schuimpjes kan je redelijk dicht bij elkaar leggen want ze lopen niet uit in de oven.
 5. Bak de meringue schuimpjes in ongeveer 60 minuten af.

meringue schuimpjes maken

meringue schuimpjes maken

 

De baktijd hangt een beetje af van hoe groot je de schuimpjes gemaakt hebt. Ik vind de schuimpjes het lekkerst als de binnenkant nog een klein beetje ‘plakkerig’ is. Maar wil je ze helemaal droog bakken? Dan kan je de schuimpjes iets langer in de oven laten.

 

meringue schuimpjes maken

 

 

Heb jij wel eens zelf schuimpjes gemaakt? 

 

 

Heb jij dit recept uitgeprobeerd? Laat het dan zeker even weten op Facebook, Instagram of Twitter. Gebruik dan #EASYDAILYFOOD of tag mij in je foto. Vind ik leuk!

 

profiel foto instagram

Hi,

Leuk dat jij er bent! Ik ben gek op lekker eten en het delen van heerlijke, gezonde recepten!

Van een gezonde tiramisu tot snelle speculaas cheesecake en meer lekkers!

Ik laat jou graag zien dat je zelfs met deze makkelijke en lekkere recepten gewoon kan afvallen.

Bekijk mijn duidelijke stappenplan hier!

-X- Marijke

Vergeet niet mijn Instagram te volgen @easydailyfoodcom voor dagelijkse recepten en afvaltips!

Webshop