Tips voor food foto’s maken

tips voor food foto's maken

Je kent het vast wel. Je hebt een top gerecht gemaakt, je maakt er een foto van en het ziet er niet uit!  Of je zit in een leuk koffietentje aan een mooi kopje koffie met cheesecake en je wilt er een foto van maken. ‘Geen probleem’ denk je dan, en je haalt je telefoon te voorschijn. Je maakt een foto, bekijkt de foto eens goed. En de foto laat het mooie plaatje wat je voor je ziet totaal niet overkomen in de foto. Klinkt dit bekend?

Ik geef mijn beste tips om mooie food foto van te maken!

 

Daglicht

Oke, het is een inkoppertje maar zonder mooi licht kan je bijna geen goede foto maken. In een donker restaurant is het dan ook vrijwel onmogelijk om een mooie foto van je eten te maken. Tenzij jij je eigen lichtinstallatie meenmeent maar dat lijkt mij geen goed idee haha. Zorg er daarom voor dat je geen kunstlicht gebruikt maar zoveel mogelijk daglicht. Dus fotografeer dicht bij een raam of gebruik een lichte ondergrond. Dit weerkaatst het licht in je foto.

 

Ander perspectief


Ik doe het heel vaak, foto’s maken door met je camera boven het gerecht te hangen. Sommige gerechten zien er met het blote oog erg smakelijk uit maar wanneer je het van de zijkant op de foto wil zetten, ziet het er ineens erg onsmakelijk uit. De oplossing is om de foto van bovenaf te maken, zoals de foto hierboven. Het recept op de foto kan je trouwens hier vinden. Denk er dan bijvoorbeeld aan dat de foto interessant is om te zien. Dit kan je doen door een object niet in het midden van de foto neer te leggen, maar laat het iets uit beeld verdwijnen. In dit geval de placemat. Zo krijg je meteen een interessante foto!

 

Apps

Ik kreeg ooit de tip via twitter om de app ‘foodie’ te gebruiken. Foodie is een ander woord voor food-gek/food-lover en echt, deze app maakt al je food foto’s mooier! Er zijn verschillende filters waaruit je kan kiezen. Het icoontje ziet er zo uit, mocht je de app willen downloaden. Super makkelijk in gebruik. Ik gebruik vaak dezelfde filter, en maak deze dan in instagram nog een beetje lichter. Beide foto’s in dit artikel zijn ook gemaakt met de Foodie app!

 

Mooie ondergrondjes

Ik gebruik verschillende ondergrondjes voor mijn food foto’s maar een ding hebben ze allemaal gemeen, ze zijn licht van kleur. Hierdoor komen de kleuren van je eten veel mooier uit en zorgt het voor mooie lichte foto’s, waar ik erg van houd. Houd je meer van donkere foto’s? Dan kan je natuurlijk ook gewoon een donkere ondergrond gebruiken. Ik gebruik zelf een IKEA tafeltje van 10 euro, hier heb ik de poten afgehaald en de bovenkant beplakt met marmer plak papier. Ja, ja, dit zijn dé trucjes hoor haha. Dit leg ik dan vaak bovenop een andere tafel dicht bij het raam voor perfect lichtinval. En om de foto nog interessanter te maken gebruik ik altijd meerdere ondergrondjes zoals een placemat of theedoek voor een mooier effect.

 

Goede camera

Behalve alle bovenstaande tips is er een ding wat natuurlijk misschien wel het meest belangrijke is, een goede camera! Ik fotografeer de gerechten met een heel oud klein, hand camera’tje van Kodak. Geen luxe spiegel reflex camera dus ( I wish!). Maar bijna al mijn foto’s voor Instagram maak ik met mijn telefoon. Ik heb een Samsung J5 die opzich goed functioneert maar het kan altijd beter. Mijn schoonouders hebben allebei de Samsung S8 gekocht en sindsdien ben ik om. Ik-wil-die-telefoon! En niet omdat het mooie snufjes heeft, nee alleen maar om de fantastische camera.

 

 

Wanneer je een goede camera hebt op je telefoon, en je bovenstaande tips gebruikt kan een mooie food foto niet meer mislukken. Maak jij regelmatig food foto’s met je telefoon? Wat zijn jouw ultieme tips? Ben erg benieuwd en ik hoop dat je iets aan deze tips hebt gehad!

 

 

Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.

 

profiel foto instagram

Hi,

Leuk dat jij er bent! Ik ben gek op lekker eten en het delen van heerlijke, gezonde recepten!

Van een gezonde tiramisu tot snelle speculaas cheesecake en meer lekkers!

Ik laat jou graag zien dat je zelfs met deze makkelijke en lekkere recepten gewoon kan afvallen.

Bekijk mijn duidelijke stappenplan hier!

-X- Marijke

Vergeet niet mijn Instagram te volgen @easydailyfoodcom voor dagelijkse recepten en afvaltips!

Webshop