Waarom ik vegetarisch eet?

vegetarisch eten

Sinds 10 jaar eet ik geen vlees meer en sinds ongeveer 1 jaar ook geen vis meer. Benieuwd waarom ik gestopt ben met het eten van vlees? Ik kan alvast verklappen dat het niet is omdat ik een grote dieren vriend ben maar het begon allemaal omdat ik altijd erg veel last had van buikpijn. En dan niet gewoon een beetje buikpijn, nee echt krom liggen van de buikpijn. Benieuwd of het ‘geen vlees eten’ geholpen heeft en waarom ik nog steeds geen vlees eet? En wil je graag weten of mijn kinderen wel of geen vlees ‘mogen’ eten?

 

Waarom ik begonnen ben met vegetarisch eten

Ongeveer 10 jaar geleden ben ik gestopt met het eten van vlees. Gek genoeg ben ik niet gestopt met vlees eten uit dierenliefde of omdat ik het niet lekker vond. Ik had altijd enorme buikpijn, zo erg dat ik soms krom lag van de buikpijn. Naar de dokter geweest, niks te vinden. Toen ben ik op google gaan zoeken en kwam erachter dat buikpijn veroorzaakt kan worden door het eten van vlees. Dit komt omdat vlees heel moeilijk te verteren is voor je lichaam. Ik dacht ‘weet je wat, ik probeer het gewoon’.

Na dat ik een week geen vlees gegeten had merkte ik al een groot verschil. Ik had nog steeds wel buikpijn maar lang niet zo extreem als dat het was geweest. Ik heb toen nog meer dingen veranderd aan mijn eetpatroon zoals minder vet, geen witbrood meer en geen koffiemelk. De buikpijn is hierna nooit weer terug gekomen. Dit terwijl ik er al jaaaren last van had. Bijzonder heh!

 

 

waarom ik vegetarisch eet

 

Elk begin is moeilijk

De eerste weken zonder vlees vond ik eigenlijk best moeilijk. Het is eigenlijk precies hetzelfde als toen ik stopte met roken. Je weet dat het beter voor je is maar je bent ‘er zo aan gewend’. Ik vond het in het begin ontzettend moeilijk om eten te bedenken dat vegetarisch was. Dit komt omdat ik gewend was om een maaltijd te maken met aardappelen/vlees/groente. Of bijvoorbeeld pasta met gehakt. Maar hoe meer je je er in gaat verdiepen hoe makkelijker het wordt. Ik schreef deze handige tips voor een beginnende vegetariër, misschien heb je er iets aan!

Voor mijn vriend (waar ik toen al mee samenwoonde) maakte ik nog wel vlees tijdens het koken. Ik maakte dan bijvoorbeeld gebakken aardappeltjes, een salade, een vega burger voor mij zelf en in een andere pan vlees voor mijn vriend. Het moment waarop ik voorgoed genezen was van ‘de zin naar vlees’ was toen ik biefstuk klaar maakte voor mijn vriend. Ik had toen totaal nog geen verstand van koken en ik bakte het biefstukje. Leg het meteen uit de pan op een wit bord en snij het door midden (je hoort biefstuk altijd even te laten rusten, maar dit deed ik dus niet). En meteen vulde het hele witte bord zich met bloed uit het biefstukje. Ooo ik kan het moment nog zo voor me halen en was per direct genezen van mijn zin in vlees. Vanaf dat moment zag ik het echt als een dood-stuk-vlees, als je snapt wat ik bedoel?

Mensen hebben graag kritiek

Mensen vinden het heerlijk om kritiek te hebben op alles wat anders is dan anders. Dus toen ik net begon met vega eten, at ik nog wel vis. Er ging geen eet moment voorbij waarop mensen vroegen ‘maar waarom eet je dan wel vis, dat zijn ook dieren’. Jaaa dat weet ik zei ik dan altijd. Ik legde dan altijd netjes uit dat ik begonnen ben met vlees-loos eten door mijn buikpijn enzovoort. Gek eigenlijk want waarom zou je je verantwoorden, maar goed. En als dat antwoord niet voldeed, dan vroegen mensen vaak door en begonnen dan over mijn leren tas of leren schoenen. Achter af denk ik nu, ik had gewoon terug moeten zeggen ‘he waarom eet jij eigenlijk wel vlees, vind jij het niet raar dat dieren gefokt worden om doodgemaakt te worden om door jou te worden opgegeten’. Maar hee, dat is achter af heh haha.

Ook geen vis meer

Na jaaaren geen vlees meer eten genoot ik nog wel van vis, en dan met name zalm. Zoo lekker. Tijdens de zwangerschap van mijn zoontje begon het vis eten mij ineens ook tegen te staan. Ik heb inmiddels heel veel gelezen over de bio industrie en ook over hoe bijvoorbeeld zalm en tonijn gevangen worden. Of hoe tilapia filet geweekt wordt. Echt waar, mocht je er niks over willen weten, ga het dan zeker niet googelen want je hoeft het nooit weer. Dus na 8 a 9 jaar geen vlees meer eten, eet ik sinds dik een jaar ook geen vis meer. Mis ik het? Gek genoeg helemaal niet!

waarom ik vegetarisch eet

Eten mijn kinderen wel vlees?

Ik heb een dochter van 4,5 jaar die gek is op alles wat ik kook. Dat is natuurlijk fantastisch en haar bord leeg eten is hier gelukkig nooit een probleem geweest. En tot voor kort maakte ik af en toe nog wel eens vlees klaar voor mijn vriend en kreeg onze dochter van zowel het vlees als de vega burger een stukje. Maar na het kijken van de docu ‘what the health’ heeft mijn vriend ook niet zoveel behoefte meer aan vlees. Hij eet het nog wel graag maar eet thuis net zo lief een vega burger. Dus wij hebben besloten dat we thuis helemaal geen vlees meer eten, ook geen vleeswaren e.d. voor mijn dochter.

Ik heb mijn dochter een verkorte en kindvriendelijke uitleg gegeven over waar vlees vandaan komt en dat wij dit zielig vinden. Dit vond ze prima en ze eet dan ook geen vlees meer. Maar als wij op een verjaardag zijn en ze wil een plakje worst pakken, dan vind ik dit prima. Ze mag later zelf kiezen of ze wel of geen vlees wil eten en vind het geen probleem als ze af en toe vlees proeft. Ik wil het zelf alleen niet meer klaar maken.

Mijn zoontje van bijna 7 maanden krijgt nog gewoon groente en fruit hapjes zonder vlees. Ik ga voor hem ook geen vlees of vis klaar maken en ben van mening dat je absoluut geen vlees nodig hebt om gezond te zijn. Er zijn genoeg manieren om de juiste voedingstoffen binnen te krijgen door andere voeding!

 

—–

 

Zo, ik was van plan om even kort iets op te schrijven over waarom ik vegetarisch eet, dit verhaal is iets langer geworden dan ik had verwacht haha. Heb je nog vragen over vegetarisch eten of wil je iets anders vragen? Kan altijd! Laat het hieronder even weten of neem even contact via de ‘contact pagina’!

 

Heb jij er wel eens over nagedacht om vegetarisch te eten?

 

 

Afbeeldingen: shutterstock.com

 

 

 

 

profiel foto instagram

Hi,

Leuk dat jij er bent! Ik ben gek op lekker eten en het delen van heerlijke, gezonde recepten!

Van een gezonde tiramisu tot snelle speculaas cheesecake en meer lekkers!

Ik laat jou graag zien dat je zelfs met deze makkelijke en lekkere recepten gewoon kan afvallen.

Bekijk mijn duidelijke stappenplan hier!

-X- Marijke

Vergeet niet mijn Instagram te volgen @easydailyfoodcom voor dagelijkse recepten en afvaltips!

Webshop