Zijn light-producten gezonder?

zijn light producten gezonder

Gastblog – Vandaag deelt Demi haar kennis over voeding in deze blog over light producten. Ik heb Demi gevraagd of zij hier een artikel over wou schrijven aangezien ik eigenlijk geen idee had of light producten nou echt gezonder zijn dan de ‘gewone’ variant..

 

Demi:

Ik zal me eerst even voorstellen, ik ben Demi en heb zelf een blog, blogstertogo.nl. Ik volg op dit moment de studie Voeding & Diëtetiek. Door Marijke werd ik gevraagd om een voedingsgerelateerd artikel te schrijven, daar kan ik natuurlijk geen nee tegen zeggen. Het is altijd leuk om m’n kennis te delen! Dit artikel zal gaan over light-producten. Zijn deze nou echt gezonder of lijkt dat maar zo?

 

Light-producten zijn al een tijdje op de markt. De een zweert erbij en de ander moet er niet aan denken. Er bestaan veel verhalen rondom de zoetstoffen die worden gebruikt in light-producten, zijn deze wel gezond? Kun je hier een ziekte door krijgen? Is het kankerverwekkend?

 

Allereerst een stukje over de light-producten zelf

Bij light-producten zijn de aantallen suikers, vetten of de hoeveelheid energie (kilocalorieën) verminderd. Om het label “light” te krijgen moet er ten minste 30% minder suiker óf vet óf energie in een bepaald product zitten dan het “gewone” product. Wat niet wilt zeggen dat een product dus altijd minder energie bevat. Vetten kunnen bijvoorbeeld worden vervangen door suikers of eiwitten die evenveel energie bevatten.
Om dit nog duidelijker te maken heb ik een vergelijking gemaakt tussen gewone pindakaas en light pindakaas.

 

Hoeveelheid Product Energie (kcal) Vet (gram) Verzadigd vet (gram) Koolhydraten (gram) Eiwit (gram)
1 snee Pindakaas 135 11,4 1,7 2,7 4,5
1 snee Pindakaas light 115 8,2 1,2 6 3,6

 

Zoals je bij dit voorbeeld kunt zien maakt het qua energie nauwelijks uit, zit er iets minder vet in maar juist weer meer koolhydraten, dus o.a. suikers. Een light-product wilt dus niet zeggen dat het gelijk een betere samenstelling van voedingsstoffen heeft.

 

Light frisdrank en zoetstofjes

Als frisdrank light wordt gemaakt worden meestal de suikers vervangen door zoetstoffen, deze bevatten wél minder energie. Over het algemeen kunnen zoetstoffen geen kwaad, zijn ze hartstikke veilig en hoef je dus niet bang te zijn dat je er een ziekte van krijgt. Dus, van aspertaam krijg je geen kanker, zolang je er geen liters van wegdrinkt. Zoetstoffen hebben namelijk een bepaalde grens, als je onder deze grens blijft kan er niets gebeuren, ga je boven de grens dan kunnen er bijwerkingen optreden. Nou is het zo dat deze grens erg hoog ligt, dus als je met mate gebruik maakt van zoetstoffen is er niets aan de hand!

Toch hangt er wel een groot nadeel aan deze zoete drankjes. Light frisdrank, net als gewone frisdrank, is namelijk niet bepaald goed voor je tanden. Het tast je tandglazuur aan. Daarom wordt aangeraden niet teveel (light) frisdrank te drinken, maar in plaats daarvoor water, thee en/of koffie. Klinkt misschien een tikje saai, maar je kunt hier nog alle kanten mee op. Zo kun je zelf infused water of ijsthee maken. Een legio mogelijkheden dus!

Of je nou een light-product neemt waar minder suiker of minder vet in zit, blijf altijd goed op het etiket kijken, op die manier weet je zeker dat je een gezonder product koopt!

 

 

Mocht je nog vragen hebben over dit onderwerp, stel ze gerust bij de comments!

 

 

Bronnen 
Voedingscentrum. (z.d.). Light. Geraadpleegd op 28 juli 2016, van http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/light2.aspx

Voedingscentrum. (z.d.). Mijn Voedingscentrum Home. Geraadpleegd op 9 augustus 2016, van https://mijn.voedingscentrum.nl/nl/dashboard

 

profiel foto instagram

Hi,

Leuk dat jij er bent! Ik ben gek op lekker eten en het delen van heerlijke, gezonde recepten!

Van een gezonde tiramisu tot snelle speculaas cheesecake en meer lekkers!

Ik laat jou graag zien dat je zelfs met deze makkelijke en lekkere recepten gewoon kan afvallen.

Bekijk mijn duidelijke stappenplan hier!

-X- Marijke

Vergeet niet mijn Instagram te volgen @easydailyfoodcom voor dagelijkse recepten en afvaltips!

Webshop